‘Hoop’ vierde cd Harold Kooij en Ronald Knol: ‘Heel bijzonder dat we elkaar zó begrijpen’

Pianist Harold Kooij (links) en organist Ronald Knol zijn al 22 jaar muzikale kameraden. Eigen foto

Dwingeloo - ‘Hoop’ is de passende titel van de nieuwe, vierde cd van de muzikale kameraden Ronald Knol (organist) uit Dwingeloo en Harold Kooij (pianist) uit Zuidveen.

Toen de plannen er lagen om later dit jaar de cd te maken, hadden nog weinigen van corona gehoord. Omdat vanaf half maart ook de agenda’s van de beide muzikale profs vrijwel stilvielen, besloten ze om de cd-opnames naar voren te halen. Tijdens vijf, zes sessies in de toonzaal van HSmuziek in Oldemarkt werden niet minder dan achttien christelijke liederen opgenomen.

Beiden bestempelen ‘Hoop’, die titel heeft natuurlijk alles met de huidige omstandigheden te maken, als de beste cd die ze tot nu toe gemaakt hebben. Kooij: „Hij is stevig, er zit veel ingetogenheid in, dit is de meest dynamische van de vier.” Knol: „Op deze cd staat het totale plaatje van al die 22 jaar dat we al samen spelen. Onze orgel- en pianomuziek past nóg meer naadloos in mekaar dan die andere cd’s.” Kooij: „Het is heel bijzonder dat we elkaar zó begrijpen.”

Serieus schrijven, componeren en arrangeren

Dat was ook het beeld tijdens de dagen in Oldemarkt, realiseren de vrienden: „We zeiden tegen elkaar: we gaan aan de bak. Dat betekende ’s morgens vroeg opstaan, de mouwtjes opstropen, kopje koffie in de hand en serieus schrijven, componeren en arrangeren. De ideeën en suggesties gingen over en weer”, vullen ze elkaar aan. Er zijn mooie arrangementen ontstaan, merken Kooij en Knol ook aan de reacties. Kooij: „Het was niet het gebruikelijke, niet het voor de hand liggende. Wel herkenbaar en toegankelijk.” Kooij schreef twee eigen pianostukken; ‘Lost and Found’, uit 2014 „toen ik het genieten was kwijtgeraakt. Ik was alleen maar aan het jagen, rennen en vliegen. Ik besloot me helemaal op de muziek te richten, ik kreeg mijn rust terug en vond het genieten weer.” Het tweede nummer is ‘Intens verlangen’. Harold Kooij: „Ik heb een hele fijne jeugd gehad. Fijn gezin, veel muziek thuis, naar elkaar omzien. Ik heb nu het intense verlangen dat ik hetzelfde aan mijn kinderen kan geven.”

Ronald Knol vond het leukste: „De verwondering hoe makkelijk dingen in elkaar vielen, daar tijdens die ochtenden in Oldemarkt, achter orgel en vleugel. Qua arrangementen, half uurtje bezig en het lied stond er al. Het was net voetballen: de een zet voor, de ander kopt hem in, en andersom gebeurt dat net zo vaak.” In de voormalige drukkerij van Oldemarkt, waarin nu HSmuziek gehuisvest is, staat een computergestuurd orgel waar digitaal allerlei bekende orgels in zitten, zoals die van de Bovenkerk in Kampen, de Dom in Utrecht en de Laurenskerk uit Rotterdam. Voor deze cd-opname heeft de organist gekozen voor het geluid van de Utrechtse Domkerk. „Een fantastisch geluid, ook met nagalm.”

Harold Kooij is in deze regio bekend als dirigent van El Jakim in Zuidwolde en als dirigent van het Noord Nederlands Gemengd Koor.

De cd is onder meer te verkrijgen bij bloemist Gaal en evangelische boekwinkel Immanuel in Steenwijk en bij De Fakkel in Hoogeveen.

Nieuws

menu