‘De Amer is niet zomaar een podium’

Tangarine in De Amer. Gerrie van Barneveld

Amen - Het was een schok afgelopen juni: het overlijden van programmeur Jan de Haan op 66-jarige leeftijd. Samen met mede-programmeur én vriend Harry de Jong stelde hij jaar in jaar uit een prachtig programma samen voor cultureel café De Amer in Amen.

Eén geluk: het programma voor het komende seizoen was zo goed als klaar. Daar zijn bestuurslid Jos Hartman en voorzitter Peter Sluiter van Stichting De Amer ontzettend blij mee. Een mooie erfenis van de geliefde Beilenaar. Een erfenis die het komende seizoen weer voor mooie middagen en avonden gaat zorgen in het bijzondere café.

Met een zwaai legt Peter het programmaboekje neer op de tafel in het concertgedeelte van het café. Licht schijnt door de kleine stalraampjes. vanaf de muur kijken ontzettend veel ogen je vanaf mooie foto’s aan. Peter en Jos zijn blij dat alles voor het komende seizoen rond is. ‘Samen met Harry hebben we de laatste dingen geregeld. Het was onze belangrijkste prioriteit, zorgen dat het programma er komt en dat het boekje op tijd klaar zou zijn’, vertelt Jos.

Ondanks de haast is het net als voorgaande jaren weer ontzettend afwisselend. ‘Veel bekende namen zijn te vinden, denk aan Spinvis, Yorick van Norden, Barrelhouse, Leonie Jansen, Anne Soldaat, Clean Pete en De Traan, maar we hebben ook weer nieuwe namen op de lijst staan. Onder anderen Ben Poole, Karen Lovely en niet te vergeten Marlene Bakker en de Gregor Hilden Band ft. Harriet Lewis. Wie weet breekt er weer een artiest door nadat hij of zij hier op het podium heeft gestaan. Dat is eerder gebeurd, bijvoorbeeld Douwe Bob en Tangarine. Het is gewoon vaak zo dat wanneer het Amer-publiek iets goed vindt, het ook daadwerkelijk zo is. Bezoekers zijn hier kritisch. Dat komt mede omdat ze eigenlijk bijna óp de instrumenten kijken. Een foutje is zo ontdekt.’

Inschrijfdag

De inschrijfdagen wordt dit jaar op 18 en 19 augustus gehouden. En dat gebeurt op z’n Amers. Niet efficiënt, maar wel sfeervol. ‘We hebben het er uitgebreid in het bestuur over gehad, moeten we toch beginnen aan reserveren en betalen via internet? En we waren het er over eens: nee. Dingen gaan nou eenmaal zoals ze gaan en het blijft iets speciaals houden, een inschrijfdag. Het is niet dat we geen internet hebben, maar het is gewoon veel anoniemer via internet. Het is een soort van cultuur dat het op deze manier gaat en daarom houden we het zo. Mensen die hier al om half 8 voor de deur staan om zich als eerste in te kunnen inschrijven. Om 09.30 uur gaan dan uiteindelijk de deuren open.’

Het was dus een roerig jaar. Naast het overlijden van Jan is er veel geklust aan het pand, is er een nieuwe huurder gevonden die het woonhuis ernaast heeft betrokken en heeft het cafégedeelte een andere vloer gekregen. ‘Een vloer uit een oud kerkje uit Hallum, 20 kilometer boven Leeuwarden. Erg bijzonder. Het is net alsof de vloer er altijd al ligt. Ook heeft de kleedkamer voor de artiesten nu stromend water. Luxe of niet’, zegt Jos lachend.

Peter is anderhalf jaar voorzitter van De Amer. ’In eerste instantie zou ik dat een jaar zijn. Onder deze omstandigheden heb ik besloten om het er niet te bij laten zitten en bovendien vind ik het ontzettend leuk om te doen. Muziek is prachtig en je kunt mij overal blij mee maken. Klassiek vind ik mooi, maar ik ben dit jaar ook naar North Sea Jazz geweest. Geweldig!’ Voor Jos geldt hetzelfde. Hij is al ruim 11 jaar betrokken bij het culturele café. ‘Ik vind ook veel muziek mooi en raakte besmet het het Amer-virus toen mijn dochter hier destijds werkte. Ze was toen 15 jaar en we woonden in Assen en we brachten en haalden haar op. Toen bezocht ik een aantal keer een concert en ik was verkocht. De sfeer is hier uniek.’

Onthaasten

Peter knikt. ‘Je bedenkt het gewoon niet toch? Hier, op zo’n oude deel artiesten neerzetten om hun muziek te laten spelen. Blijkbaar doet het toch wel iets. Dat oude café met die omakleedjes op tafel en al die bordjes en frutsels aan de muur. Ik denk dat het te maken heeft met onthaasting, even ontspannend en een stukje terug gaan in de tijd. Dat zijn waarschijnlijk allemaal factoren die meespelen en die De Amer tot zo’n succes maken.’

Na het overlijden van Jan voelt het voor iedereen van De Amer alsof er een groot gat is geslagen. ‘We gaan Jan missen. Hij was ook een beetje van ons. Hij laat een leegte achter die niet te beschrijven is. Daarom houden we op zaterdag 30 maart een hommage aan Jan de Haan. Welke artiest, of misschien wel artiesten, komt optreden, weten we nog niet, maar dat wordt gegarandeerd een bijzondere avond’, voorspelt Peter.

Nog een belangrijke huishoudelijke mededeling: een kaartje kost nu geen 17,50 euro meer, maar 19,00 euro. 1 euro daarvan gaat naar de artiest. De andere twee kwartjes naar De Amer. Dat is echt bedoeld voor het onderhoud. We hopen dat de bezoekers het begrijpen. We willen De Amer in stand houden zoals het café nu is. De Amer is niet zomaar een podium. Nergens in Nederland kom je dit tegen. En als je eenmaal besmet bent met het virus, is het te laat.’ De Amer is te vinden Amen 20 in Amen.

Meer info: www.cafedeamer.nl

Nieuws

menu