Zwemster Dominique Dingshoff wil later studeren in de Verenigde Staten

In de wekelijkse rubriek Sportret wordt een bekendheid uit de sport het hemd van zijn/haar lijf gevraagd. Deze keer is de 17-jarige zwemster en turnster Dominique Dingshoff uit Hoogeveen aan de beurt.

Dominique Dingshoff houdt naast zwemmen ook van turnen, skateboarden en het oplossen van de Rubiks cube.

Dominique Dingshoff houdt naast zwemmen ook van turnen, skateboarden en het oplossen van de Rubiks cube. Foto: André Weima

Volledige naam

Dominique Dingshoff

Roepnaam

Dominique

Geboortedatum en -plaats

10 februari 2004 in Enschede.

Woonplaats

In 2014 ben ik in Hoogeveen komen wonen, daarvoor heb ik ongeveer zes jaar in Zuidwolde gewoond.

Burgerlijke staat

Ongehuwd/single.

Lengte

168 cm

Gewicht

Ongeveer 60 kilo.

Opleiding

Op dit moment ga ik naar de 6e klas van het gymnasium/vwo op het Roelof van Echten College. Na mijn examens ben ik van plan te studeren in Amerika waarbij ik met de hulp van een scholarship het studeren en zwemmen goed kan combineren. Ik weet nog niet welke studie ik daar ga doen.

Beroep

Ik heb geen echt beroep, maar ik geef af en toe bijles op mijn school aan onderbouwleerlingen in de bètavakken. Daarnaast geef ik één keer per week training aan de jongsten van ZPC Hoogeveen samen met een clubgenoot.

Favoriete muziek

Ik luister op dit moment vooral veel naar K-pop en alternatieve muziek, maar ik kan van veel verschillende muziekgenres genieten zolang het geen mumble-rap of Nederlandse muziek is. Artiesten waarnaar ik bijvoorbeeld veel luister zijn Avril Lavigne, Blackpink en Pierce The Veil.

Favoriete film

Ik kan niet beslissen wat mijn favoriete film is. De laatste tijd kijk ik meer series dan films, maar films die ik altijd erg mooi vind zijn ‘My Sister’s Keeper’ en ‘12 Feet Deep’. Ook vind ik films met als thema een dystopie leuk om naar te kijken en recentelijk heb ik veel naar Marvel gekeken waaronder ook Black Widow, die net uit is.

Favoriet tv-programma

Ik kijk niet echt veel tv, maar een programma dat ik al heel lang leuk vind is Bones. Ook heb ik samen met mijn zus het tv-programma Manifest gekeken, alleen dat is nu voorbij. Daarnaast kijk ik wel veel andere series in mijn vrije tijd zoals Atypical en Youth With You.

Favoriet vakantieland

Mijn favoriete vakantieland is Frankrijk. Ik ben hier al heel vaak op vakantie geweest en vind het vooral leuk, omdat je er zowel bergen hebt waarin je kunt wandelen, als zee waarin je kunt surfen. Ik houd erg van actieve vakanties en wil niet drie weken stilzitten. Ik ga liever de bergen in op zoek naar het hoogste topje, of de rivier afdalen met canyoningen.

Belangrijkste les van mijn ouders

Blijf altijd jezelf. Tegenwoordig probeert bijna iedereen ergens bij te horen, maar mijn ouders vinden dat je altijd jezelf moet blijven en niet moet veranderen voor anderen.

Beste eigenschap

Doorzettingsvermogen. Wanneer ik ergens mijn kop toe zet, stop ik niet tot ik het gehaald heb. Ik vind het soms moeilijk om me in te zetten voor iets, maar als ik eenmaal een doel voor ogen heb ben ik niet meer te stoppen.

Slechtste eigenschap

Ongeduldig. Ik kan vaak al snel ongeduldig worden, dit geldt bijvoorbeeld ook voor sportprestaties. Wanneer het even niet gaat word ik al snel ongeduldig en wil ik me weer verder verbeteren. Mijn doorzettingsvermogen zorgt dat ik niet opgeef, maar de ongeduldigheid kan bijvoorbeeld soms zorgen dat ik niet wacht tot mijn blessures over zijn, en dan wil ik alweer te vroeg beginnen.

Je kunt me wakker maken voor

Voor leuke activiteiten kun je mij altijd wel wakker maken, bijvoorbeeld surfen of naar een attractiepark gaan. Maar ik wil ook altijd wel wakker worden om chocolade of fruit (of de combinatie) te eten.

Beste beslissing ooit

Ik denk dat mijn beste beslissing geweest is om door te gaan met zwemmen. Toen ik klein was ben ik een tijdje gestopt met zwemmen en daarna ben ik weer verder gegaan. Als ik dat niet gedaan had, dan zou ik waarschijnlijk nu niet zover in het zwemmen zijn geweest.

Hobby

Naast zwemmen turn ik ook nog altijd met veel plezier bij Kwiek Hoogeveen. Ook vind ik het leuk om te skateboarden en dan het liefst met vrienden. Als ik ergens een kort momentje tijd heb, pak ik al snel mijn Rubiks Cube erbij en probeer hem zo snel mogelijk op te lossen. Maar wat mij eigenlijk altijd vrolijk maakt is het luisteren naar muziek. Elke gelegenheid die ik heb luister ik naar muziek, het liefst elk moment van elke dag.

Spijt van

Heel veel. Ik kan heel veel dingen opnoemen waarvan ik spijt heb, maar dat heeft toch geen zin naar mijn mening. Wat in het verleden gebeurd is kan niet meer anders worden. Van de fouten die ik gemaakt heb kan ik juist weer leren en groeien.

Hekel aan

Er zijn heel veel dingen die ik niet zo heel leuk vind, maar ik heb niet aan veel dingen een echte hekel. Ik houd bijvoorbeeld totaal niet van voetbal of van opruimen. Maar als het moet zal ik het toch doen. Levensmotto ‘If people are trying to bring you down, It only means that you are above them’ .

Laatste keer gehuild

Weet ik niet, ik huil niet zo vaak.

Bang voor

Ik ben heel erg bang voor honden, klein of groot, druk of rustig.

Mooiste persoonlijke sportmoment

Ik kan niet één specifiek moment kiezen dat ik echt het mooiste vind. Een moment dat ik me nog altijd goed herinner is een wedstrijd in Burgum in 2017. Dit was de eerste keer dat ik het gevoel had dat het zwemmen echt klikte. Sindsdien heb ik veel mooie momenten meegemaakt, zoals bakken dragen bij de Worldcup en naar buitenlandse wedstrijden en trainingskampen gaan. Ik hoop dat ik de komende jaren nog veel meer mooie sportmomenten mag meemaken.

Favoriete maaltijd

Mijn favoriete maaltijd is vruchtenlasagne, maar ik ben ook helemaal gek van pannenkoeken. Een belangrijke wedstrijd is dan ook niet compleet zonder het meenemen van een paar pannenkoeken.

Favoriet drankje

Er zijn twee drankjes waarvan ik het meest geniet. De eerste is melk. Als kind werd ik altijd verplicht om dit te drinken, alleen nu doe ik dit ook gewoon, omdat ik het heel lekker vind. Ook houd ik veel van een drankje met een combinatie van cola en 7-up/sprite, dit drink ik vaak op feestjes en verjaardagen.

Ambitie

Mijn ambitie in het zwemmen is goud te halen op de Nederlandse kampioenschappen.

Ik zou graag eens lunchen met

Jessie Paege. Ik raak altijd geïnspireerd door haar video’s en ben ook fan van haar muziek. Het lijkt mij heel gaaf om een keer met haar te lunchen, want ik kan wel een miljoen vragen bedenken om aan haar te stellen.

Mijn belangrijkste prijzen

Net voor de coronaperiode ben ik eerste geworden op de 400m vrije slag op de regionale kampioenschappen. Ook ben ik meerdere keren in de top 10 geëindigd op de Nederlandse kampioenschappen.