Zestien regioclubs zijn bij PWZ-toernooi verdeeld over negen sporthallen. In Hollandscheveld en Ommen treffen drie regioclubs elkaar

HZVV won het PWZ-toernooi al zes keer.

HZVV won het PWZ-toernooi al zes keer. Foto André Weima - archief

De 46ste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi barst vanaf dinsdag 27 december 18.00 uur in alle hevigheid los. Het grootste zaalvoetbaltoernooi in zijn soort van Nederland leeft enorm in de regio Hoogeveen en De Wolden. Maar liefst zestien regioclubs nemen deel, die over maar liefst negen sporthallen zijn verdeeld.

De vraag is hoeveel van de zestien de kwartfinale op vrijdag 30 december bereiken. Tijdens de afgelopen edities zijn enkele Hoogeveense clubs zeer succesvol geweest. Hoogeveen (zo), Hodo en HZVV wonnen het populaire toernooi elk zes keer en dat kan geen andere regio zeggen. Daar komt nog bij dat Noordscheschut en Elim de prestigieuze titel ook één keer binnen haalden.

Gevaarlijke outsider

Vanaf dinsdag zijn er voor de zestien regioclubs weer nieuwe kansen na twee jaar van het toernooi verstoken te zijn gebleven. De Hoogeveense en de clubs uit De Wolden komen dan in actie in negen verschillende hallen. Een voorbeschouwing. HZVV speelt in poule A in sporthal Angelslo in Emmen tegen DZOH, Angelslo, Ter Apel ’96 en Stadskanaal. Zaterdag eersteklasser DZOH en HZVV lijken vooraf de favorieten te zijn. DZOH staat achtste in 1E oost, maar verloor haar laatste vier duels. Met Anco Jansen is DZOH van trainer Marc van Meel een kanshebber voor de volgende ronde. De nummer elf van de zondag 2de klasse K, Stadskanaal is een gevaarlijke outsider. Ter Apel ’96 (8e 3D zo) en de zaterdag vijfdeklasser Angelslo hopen op de derde plaats, want de beste tien nummers drie gaan ook over.

Hoogeveen zondag treft in poule B in sporthal De Citadel in Dedemsvaart DVC, Olympia ’28, Avereest en Zwolsche Boys. Het is wel een bijzondere poule, want de vierde divisionist treft alleen clubs uit 3C Oost. Daarvan staat Zwolsche Boys het hoogst als vierde. Olympia ’28 staat achtste en DVC negende. Avereest is hekkensluiter en behaalde slechts één zege.

Borst nat maken

Hoogeveen is de torenhoge favoriet, waarbij de overige clubs vermoedelijk vechten om de tweede plaats. In sporthal Het Activum in Hoogeveen wordt poule C afgewerkt met Noordscheschut, Pesse, Ruinerwold (4A zo), Veendam 1894 en Rolder Boys. Eersteklasser Noordscheschut en tweedeklasser Pesse kunnen hun borst nat gaan maken, want zij spelen in een lastige poule. Rolder Boys speelt in 1E zondag en is al enkele keren heel ver gekomen in het PWZ-toernooi. Dat is een gevaarlijke kanshebber voor de volgende ronde.

Veendam 1894 is ook niet te onderschatten, want de ploeg speelt in de 2de klasse zaterdag. Noordscheschut is gezien het verleden toch de favoriet en Pesse hoopt eindelijk eens heel ver te komen, maar ze zullen flink aan de bak moeten. In poule F staan de vijfdeklassers VCG en Nieuw Balinge voor een zware klus. De tegenstanders zijn namelijk Hardenberg ’85 (3C zat Oost), Bruchterveld (3D zat Oost) en torenhoge favoriet, eersteklasser zondag SVBO. De verwachting is dat VCG en Nieuw Balinge misschien voor de tweede of derde plaats kunnen gaan, maar beide ploegen zullen in topvorm moeten zijn om verder te kunnen in het toernooi.

Laagst geklasseerd

ZZVV en Tiendeveen komen uit in poule K en spelen in sporthal Noorderslag in Slagharen. Beide ploegen treffen tweedeklasser zondag EMMS, derdeklasser zaterdag Oost, Lutten en zondag vierdeklasser Balkbrug. EMMS lijkt de te kloppen ploeg, maar ZZVV moet de kwartfinale kunnen halen. Tiendeveen is het laagst geklasseerd (5G) en hoopt als underdog te kunnen stunten. De Weide treft het niet, want het is in poule I in sporthal Ezinge in Meppel ingedeeld in een zware poule met zaterdag tweedeklasser FC Meppel, zaterdag derdeklasser Vitesse ’63, zondag vierde divisionist Alcides en zondag tweedeklasser Oldeholtpade. Meppel, Alcides en outsider Oldeholtpade zijn vooraf zware tegenstanders en De Weide zal een zeer goede dag moeten hebben.

In De Marke in Hollandscheveld treffen traditiegetrouw Hodo en Hollandscheveld elkaar. Daarnaast komen ook SCN, MSC en KSC naar Hollandscheveld. Hodo en Hollandscheveld zijn de favorieten, want de tweedeklasser en de derdeklasser ontmoeten alleen vierdeklassers. MSC is een niet te onderschatten outsider, want het staat derde in 4E zaterdag Oost. Voor SCN wordt het waarschijnlijk een zware opgave, maar wil graag verrassen. In poule P in de sporthal in Erica speelt Hoogeveen zaterdag tegen sc Erica, Bargeres, Twedo en SVV ’04. Sc Erica, SVV ’04 en Twedo kennen elkaar goed, want alle drie spelen in de zondag 3e klasse D, waarbij SVV ’04 aan kop gaat en Twedo derde staat. Vijfdeklasser Bargeres is de underdog, maar Hoogeveen moet zich toch kunnen plaatsen voor de kwartfinale.

Onvoorspelbare poule

Aangezien er in Zuidwolde deze editie niet gespeeld kan worden, is poule T met drie regioclubs naar Ommen verhuisd. Zuidwolde (za) en Zuidwolde (zo) komen uit tegen Elim, Rouveen en FC Ommen. Elim en Zuidwolde (zo) zijn de tweedeklassers en daardoor ook favoriet. De derdeklassers FC Ommen en Rouveen en vijfdeklasser Zuidwolde (za) zijn de outsiders. Dit kon wel eens een zeer onvoorspelbare poule worden. De nummers één en twee en de tien beste nummers drie plaatsen zich voor de kwartfinale op vrijdag 30 december in tien hallen. Er wordt gespeeld in Angelslo Emmen, Dedemsvaart, Hoogeveen, Dalen, Zwartemeer, Hardenberg, Esdal Emmen, Nieuw Weerdinge, Ommen en Westerbork.

De eerste twee en de vijf beste nummers drie gaan naar de halve finale. Daar vindt een opruiming plaats, want na de halve finale op 2 januari 2023 in vijf hallen gaan alleen de nummers één naar de finale. De nummers twee krijgen in de tussenronde in sporthal Angelslo in Emmen op woensdag 4 januari nog een kans als zesde de finale te bereiken. De grote finale vindt plaats op zaterdag 7 januari in sporthal Angelslo in Emmen.