Zuidwoldigers doen met oogstrelend spel aan klantenbinding

Onder toeziend oog van Jolein Ubels en Daniël Vos troeft Hielke Oostveen twee spelers van ROG af. Foto: Gerrit Boer

Koploper ZKC’19 liet zich geen strobreed in de weg leggen door middenmoter ROG. De Zuidwoldigers legden van het beginsignaal af aan met een hogere handelingssnelheid en hoger rendement hun wil op aan de Groningers. Doordat ROG met een positieve instelling tegenspel bood, kregen de toeschouwers een aangename wedstrijd voorgeschoteld.

ROG opende de score (0-1). Binnen de minuut trok Tom Rijstenberg, die met zus Melissa Rijstenberg, Hieke Kruit en Adriaan Dusée de eerste aanval vormde, de stand gelijk (1-1). Een mix van routiniers en youngsters. Daniël Vos, ook al zo’n getalenteerde youngster, zorgde na drie minuten voor de eerste Zuidwoldiger voorsprong (2-1). Hij begon met Marlieke Krikken, aanvoerster Jolein Ubels en Hielke Oostveen in de eerste verdediging. Met de 2-2 na zes minuten hield ROG voor het laatst gelijke tred. Met doelpunten van Adriaan Dusée (tweemaal), Tom Rijstenberg, Hielke Oostveen, Daniël Vos en Hieke Kruit nam ZKC’19 in zes minuten tijd afstand: 8-2. Het spel was verzorgd, efficiënt en door de hoge handelingssnelheid oogstrelend. Na 8-3 hervatte Marlieke Krikken na zestien minuten het scoren met een strafworp (9-3). “We begonnen vandaag beter dan de afgelopen tijd. Toen speelden we in het begin nog weleens te tam. Het is lastig dat we in deze klasse steeds zelf het spel moeten maken.” Na de 12-3 werd het spel van de Zuidwoldigers in de laatste tien minuten voor rust minder efficiënt. ROG stelde tegenover de twee doelpunten van ZKC’19 (Tom Rijstenberg en Daniël Vos) er vier. Ruststand 14-7.

Nadat ROG opnieuw als eerste de score had geopend (13-8), bouwde ZKC’19 de voorsprong tot tien punten uit: 20-10. In de resterende twintig minuten bleef de formatie van hoofdtrainer-coach Jan Bijkerk en assistent Maarten Feenstra nadrukkelijk de bovenliggende ploeg, maar ROG verhinderde met tegendoelpunten dat het verschil veel verder opliep. Met 24-15 op het scorebord gebruikte ZKC’19 zijn eerste wissels. Zo mochten ook Elske Oord, Kristian Krikken en Hessel Kruit hun steentje bijdragen aan de overwinning van 29-18. In de slotminuten viel Daniël Vos met een enkelblessure uit. Marlieke Krikken: “Ik ben er heilig van overtuigd dat wij kampioen worden.” Trainer-coach Jan Bijkerk: “29 doelpunten is een uitstekende uitslag. Ik miste de afgelopen week een lach op het veld. Vandaag was het wel ontspannen. Soms hebben we de neiging de lat te hoog te leggen. Maar je ziet het in alle poules dat ploegen die in de zaal hoger spelen, het moeilijk hebben. Nu spelen we met een negatieve druk dat we alleen maar iets te verliezen hebben, in de zaal spelen we met een positieve druk dat we alleen maar iets te winnen hebben. Daar gaan we elke week het avontuur aan. Deze ploeg heeft nog nooit in de overgangsklasse gespeeld.”

Ongewis

Er is nog veel ongewis. Wat wordt de thuishal als de huidige sporthal afgebroken wordt: de sporthal in De Wijk, Ruinen of Hoogeveen? Wordt de Mr Wessels Boerhal eind dit jaar afgebroken, dan is het niet uitgesloten dat ZKC’19 gedurende twee seizoenen geen eigen thuishal heeft. Trainen in de thuishal wordt ook lastig gezien de bezetting van de hallen. Het plan is een opblaashal te plaatsen, waarin wel getraind kan worden, maar door het eerste en tweede team niet gespeeld mag worden.

Doelpuntenmakers ZKC’19: Tom Rijstenberg (zesmaal), Daniël Vos (vijfmaal), Hielke Oostveen (viermaal), Marlieke Krikken (viermaal), Hieke Kruit (viermaal), Adriaan Dusée (driemaal), Melissa Rijstenberg, Jolein Ubels en Kristian Krikken.

Nieuws

menu