Zuidwoldigers rollen spelenderwijs hekkensluiter DOS Kampen op

Dringen geblazen in de korfzone, waar Tom Rijstenberg een scoringskans heeft. Foto: Gerrit Boer

Op papier was ZKC’19 al vrij zeker van handhaving. Met een overwinning van 14-21 in de eerste ontmoeting hadden de Zuidwoldigers de beste papieren in de return tegen hekkensluiter DOS Kampen/Veltman, dat met nul winstpunten tegen twee punten van ZKC’19 aan de krachtmeting begon. Het werd geen echte wedstrijd, maar een wat saaie, eenzijdige vertoning.

Hoofdtrainer-coach Jan Bijkerk, die net als assistent Maarten Feenstra en Evert Krikken aan het eind van het seizoen afzwaait, was helder over de missie: “Ik wil gewoon winnen en het liefst overduidelijk. We moeten het vandaag leveren, anders ben ik teleurgesteld. We zijn compleet, op Kristian (Krikken, aw) na, en dat is voor het eerst na lang geleden.”

Stroef begin

ZKC’19 begon stroef. DOS Kampen opende na vijf minuten de score (0-1). Na de gelijkmaker van Adriaan Dusée (1-1) en de 2-1 van Hielke Oostveen hernam DOS Kampen na dik tien minuten de leiding: 2-3. Het was de laatste voorsprong van de Kampenaren. Na 4-4 liepen ze alleen maar achter ZKC’19, dat sterk verdedigde, aan. Via 8-4, 9-5 en 11-6 bouwden de Zuidwoldigers voor rust een voorsprong van 12-7 op.

Verzuimen te scoren

Na de hervatting stoomde ZKC’19 in drie minuten tijd met doelpunten van Daniël Vos, Melissa Rijstenberg en Adriaan Dusée door naar 15-7. Hierna stokte het scoren. De tweede aanval met Lina IJmker, Marlieke Krikken, Daniël Vos en Hielke Oostveen zag geen kans de voorsprong uit te bouwen. Met name Hielke Oostveen kreeg alle ruimte om te scoren, maar het gelukte hem lange tijd niet. Na een klein kwartier brachten twee doelpunten van DOS Kampen de verlossing: 15-8 en 15-9. In de resterende tijd werd weer aan beide zijden gescoord. In de slotminuten zette ZKC’19 nog zeven wissels in. Met 21-13 ging de laatste zaalwedstrijd van de hoofdmacht van de Zuidwoldigers in de N Wessels Boerhal, die plaatsmaakt voor een nieuw multifunctioneel centrum, de boeken in. DOS Kampen staat beslissingswedstrijden tegen of NKC’51 of tegen plaatsgenoot Wit-Blauw/Green Organics te wachten.

Veel beter

Trainer-coach Jan Bijkerk: “Verdedigend hebben we het heel goed gedaan, aanvallend hebben we nagelaten te scoren. Ik ben blij met het resultaat.” Voor Hieke Kruit, een van de groeibriljantjes, was dit seizoen de eerste kennismaking met de overgangsklasse. “Het gaat allemaal wat sneller in de overgangsklasse. Jammer dat het zo’n rare competitie was. Als team zijn we enorm gegroeid. Zelf ben ik een stukje volwassener geworden in het veld.” Adriaan Dusée is een van de routiniers. “Als ik er niet drie jaar tussenuit was geweest, was dit mijn achttiende seizoen geweest. Ik heb eerder al vijf jaar in de overgangsklasse gespeeld. Het niveau van het spel is hoger geworden. Toen was het vooral hard werken, nu is het veel dynamischer. Ik ga door tot ik eruit gespeeld word.”

Nieuws

menu