Wielerkopstukken komen weer naar Drenthe: Ronde van Drenthe staat voor de deur

Ook dit jaar is de VAM-berg opgenomen in het parcours van de Ronde van Drenthe. André Weima

De laatste editie van de Ronde van Drenthe (oktober 2021) is nog geen vier maanden voorbij, maar de nieuwe wielerkoersen door het Drentse land staan al weer voor de deur: op 11, 12 en 13 maart is het reeds zover. Dan scheuren de internationale profrenners weer over het noordelijke asfalt en de Drentse keien.

Zoals ieder jaar begint het wielerfestijn met de Drentse Acht van Westerveld. In deze wielerwedstrijd voor vrouwen gaan de renners op vrijdag 11 maart om 12.30 uur van start in Dwingeloo.

De Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe start op zaterdag 12 maart om 12.15 uur vanuit het provinciehuis in Assen en een dag later beginnen de mannen al om 10.30 uur aan hun Albert Achterhes Profronde van Drenthe.

Herenronde onderdeel van Exterioo Cycling Cup

De zondagse herenronde valt dit jaar samen met de etappekoers Parijs-Nice en daarom moest er met de aanvangstijden worden geschoven. Vandaar dat de heren in Assen al om 10.30 uur aan de start staan. De herenronde maakt ook deel uit Belgische Exterioo Cycling Cup. De Drentse ronde, die 200 kilometer lang is, is de derde wedstrijd in de strijd om deze internationale cup.

Sporza gaat ook live uitzenden vanuit Drenthe

Dat is ook de reden dat het Belgische Sporza live televisie-uitzendingen gaat maken van de wedstrijden. De sportzender werkt daarvoor samen met RTV Drenthe. „Bijzonder hoor”, stelt voorzitter Femmy van Issum trots over de komst van de Belgische televisie. „Ze komen met maar liefst zes vrachtwagens. Natuurlijk is dit ook erg mooi voor onze sponsors.”

De verwachting is dat veel wielerliefhebbers gaan inschakelen om de race via de tv te volgen. Op zondag wordt na de finish van de Albert Achterhes Profronde bij het gemeentehuis van Hoogeveen doorgeschakeld naar Parijs-Nice. Het geeft extra allure aan de herenronde en de verwachting is dat er dan ook grote internationale namen aan de start verschijnen bij de mannen, zoals dat ook al het geval is bij de vrouwen.

Toerversie alleen op zaterdag

De toereditie wordt dit jaar ingekort tot een dag. Alleen op zaterdag kunnen de amateurs (wielrenners en handbikers) het parcours afleggen dat voor hen is uitgezet. De zondagrit is vervallen doordat de herenronde dus moest worden vervroegd.

Op zaterdag 12 maart kunnen liefhebbers kiezen uit de 60-, 125- en 160-kilometerroute. De handbikers kunnen kiezen uit 25 of 60 kilometer. Aanmelden hiervoor kan nog via de site van de Ronde van Drenthe. De routes zijn niet bepijld. De start is vanuit mfc De Magneet aan de Kleine Beer in Hoogeveen.

Nieuws

menu