Vijfde titel voor Anne Haast

Haast wint NK vrouwen.

Haast wint NK vrouwen.

Dat Anne Haast met een punt voorsprong Nederlands kampioene zou worden had ze niet gedacht toen ze na drie ronden op een puntje stond. Maar vandaag viel alles op zijn plaats voor de Tilburgse en ze veroverde met 5 punten uit 7 partijen haar vijfde titel.

Machteld van Foreest nam tegen Haast in de slotpartij een Egelstelling in (alle stukken op de achterste drie rijen), maar er ging iets fout en ze gaf een pion om niet helemaal weggedrukt te worden. Hierna bleef Van Foreest loeren op kansen en Haast moest nog goed uitkijken, maar ze speelde heel zorgvuldig door en won. Toen kon alleen Eline Roebers bij winst Anne Haast nog bijhalen, maar de 15-jarige zag haar kans verkeken door verlies tegen Keetman.

Laatste finaleplaatsen bevochten voor het NK Algemeen in Rotterdam

Bij het NK Algemeen was er vandaag nog één barrage voor de laatste finaleplaats: tussen Hing Ting Lai en Casper Schoppen. Lai koos in de eerste ronde (bedenktijd elk 25 minuten plus 10 seconden erbij per zet) met wit voor een obscuur variantje waarin hij toch wat pressie op de zwarte stelling kon uitoefenen. Hij bleef heel handig ‘kleine zetjes doen’ en uiteindelijk waren zijn beweeglijke paarden te sterk voor Schoppen. In de tweede rapidpartij moest laatstgenoemde dus winnen, en de 19-jarige grootmeester kwam heel ver. Met krachtig spel kreeg Schoppen een aanval die eigenlijk had moeten winnen. Maar op het cruciale moment koos hij voor een wilde serie offers in plaats van rustig de beslissende slag voor te bereiden. Lai bleef met hangen en wurgen overeind, moest nog verdedigen in een lastig eindspel met wederzijdse tijdnood, maar forceerde op het laatste moment remise met een mooie pattruc die beide spelers iets eerder nog over het hoofd hadden gezien. Dat betekende remise, en daarmee plaatste Lai zich naast Robin Swinkels, Roeland Pruijssers en Max Warmerdam voor de finale, die van 26 november tot en met 3 december plaatsvindt in Rotterdam.