Twee jeugdteams van Olhaco naar Nederlands kampioenschap ‘Voor Olhaco is deze prestatie uniek’

Menno Volkerink is trainer van de jongens A1 van Olhaco. Foto: André Weima

Voor Olhaco is zaterdag 21 mei een bijzondere dag in haar geschiedenis. Dan spelen namelijk Jongens A en Meisjes C in de finale van het Nederlands kampioenschap. Voor de Jongens, waarvan de meeste spelers in Heren 1 spelen, is het meer dan 15 jaar geleden dat de finale van het NOJK bereikt werd. De meisjes spelen in Panningen en de jongens gaan naar Gennep. Er gaan bussen met supporters mee om deze unieke prestatie bij te wonen.

Jongens A (16 tot en met 18) van Olhaco behaalde onlangs in de halve finale de laatste acht door in De Lutte poulewinnaar te worden. Trainer Menno Volkerink gaat met dezelfde spelers 21 mei naar Gennep voor de finale. Er wordt in twee poules van vier ploegen gespeeld. Olhaco treft in poule 1 Taurus uit Houten, Alterno uit Apeldoorn en Sliedrecht Sport. In poule 2 spelen Huizen, Sudosa, Dordrecht en Compaen. „Voor ons is een finaleplaats uniek,” zegt trainer Menno Volkerink. „Voor andere ploegen is dit een jaarlijks uitje. Wil je dit doen dan zul je dus als club moeten investeren in de jeugdopleiding. De focus voor Olhaco moet dan ook liggen om voldoende goede trainers op de jongensvolleyballijn te krijgen.”

Meisjes C

Meisjes C van Olhaco speelt de finale in Panningen. Trainer/coach is Tom Stelpstra, die al dertien jaar trainingen aan de (top) jeugd van Olhaco geeft. In totaal zijn er acht teams geplaatst voor de finale. Deze acht teams worden verdeeld in twee poules. Olhaco is ingedeeld in een poule met SV Dynamo Apeldoorn, Peelpush Meijel en Devoko Denekamp. „Mochten we bij de beste nummers twee zitten in onze poule, dan spelen we een kruisfinale tegen de andere poule. De winnaars daarvan mogen dan uit gaan maken wie de beste meisjes C (MC) is van Nederland in 2022,” legt Stelpstra uit.

Meisjes C heeft er al twee rondes opzitten, die beide in Assen werden gespeeld. Sleen, Emmen en Flash/V werden verslagen. In de halve finale werd Olhaco eerste voor Sudosa, Set Up en Tornado, waardoor de finale werd gehaald. Voor Olhaco is deze finaleplaats een fantastische prestatie. „Elk jaar staan wel de traditionele teams in de finale, zoals Sudosa, Dynamo Apeldoorn en Sneek. Dit zijn allemaal grote verenigingen met de mogelijkheid voor een brede en gelijkwaardige selectie. Olhaco is in vergelijking met deze verenigingen niet zo groot. Dat we dan toch ons weten te plaatsen bij de beste acht van Nederland is daarom uniek. Zeker als je ook kijkt dat Olhaco maar een team is met maar acht meisjes, daar waar de grote verenigingen standaard twaalf meisjes meenemen. Het is daarom ook mooi voor Hoogeveen dat er nu twee teams naar de landelijke finale gaan van het NOJK.”

Olhaco is een outsider in de finale, maar misschien kan het voor een verrassing zorgen. „We hebben, zowel in de voorbereidingen als ook in de wedstrijden, goed niveau laten zien. Ik ben al tevreden als we dit niveau ook in de finale laten zien. Natuurlijk wil je kampioen worden, maar het is nu even gissen wat het niveau is in de finale. Ook omdat we twee jaar niet hebben mogen spelen op het NOJK vanwege corona. Dit team is in staat om mooie dingen te laten zien. En wie weet resulteert dit in mooie overwinningen.”

Het team Olhaco Meisjes C bestaat uit Sara Fleur van Soeren, Myrthe van Veen, Tara van der Sluis, Faye Albertoe, Janoux Hof, Marloes Dekker, Susan Rauwerdink, Bo Schonewille, libero

Nieuws

menu