Truus Luten uit Hoogeveen wint brons op Nederlands kampioenschappen tien kilometer hardlopen

Afgelopen weekend vond in Hem, een plaatsje net onder Enkhuizen, tijdens de Hemmeromloop het Nationaal Kampioenschap 10 kilometer plaats. Namens HAC’63 deden er drie atleten mee. Jacelyn Gruppen, Truus Luten en Rob van de Graaf.

Truus Luten tijdens het NK 10 kilometer hardlopen.

Truus Luten tijdens het NK 10 kilometer hardlopen. Foto: Sjoerd de Roos

Doordat het parcours vlak en verhard is en weinig bochten telt, is het parcours op papier goed is voor snelle tijden. Echter wisten de atleten ook dat de harde Noorderwind die over het West-Friese landschap waaide een pittige uitdaging zou worden.

Gruppen op weg naar oude vorm

Om half tien mochten de dames als eerste van start gaan. Jacelyn Gruppen die herstellende is van langdurige coronaklachten, is langzaam weer op weg terug naar haar oude vorm. Ze kon lange tijd meedoen om het brons bij de senioren. Echter moest ze na 8,5 kilometer het groepje waar in ze liep laten gaan. En in het laatste deel van de race merkte ze ook wel dat ze nog niet helemaal de oude is. Ze kwam uiteindelijk als tiende over de finish in een tijd van 34.37, een tijd en plek waar ze toch wat teleurgesteld over is. Echter is Jacelyn ook realistisch genoeg om in te zien dat ze van ver is gekomen en veel heeft gewonnen om weer op dit punt te staan.

Bronzen plak

De tweede dame op de startlijst, Truus Luten, deed aan het NK mee in de categorie dames 65+. Truus wist het parcours in 53,31 te voltooien. En in tegenstelling tot de senioren waar vrij snel te zien is wie er eerste, tweede of derde is geworden, is het voor de overige categorieën vaak even afwachten en kijken wat de concurrentie heeft gedaan. In dit geval was de tijd van Truus goed genoeg voor de derde plaats in haar categorie waardoor Luten met een bronzen plak huiswaarts mocht keren.

Rob van de Graaf keek al lange tijd uit om weer op een NK uit te mogen komen, van de Graaf heeft afgelopen tijd iedere wedstrijd die hij kon bezoeken benut om klaar te zijn voor het kampioenschap. De categorie 55+, waar Rob onder valt, was met 22 atleten sterk bezet. Rob wist zich aardig voorin het deelnemers veld te nestelen, maar zag toch enkele concurrenten hem voorbij gaan. Rob eindigde uiteindelijk als zevende in een tijd van 37,36.