WTC Ruinen bestaat 40 jaar. Links medeoprichter en oud-voorzitter Willy Borrel en rechts huidig voorzitter Aaldert Hooijer.

Tijd heeft geen vat op 40-jarig WTC Ruinen

WTC Ruinen bestaat 40 jaar. Links medeoprichter en oud-voorzitter Willy Borrel en rechts huidig voorzitter Aaldert Hooijer. Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinen – De viering van een jubileum in coronatijd is niet te doen, ook niet voor de WTC Ruinen. Deze wielertoerclub bestond op 29 januari exact 40 jaar. WTC Ruinen hoopt later dit jaar toch nog stil te kunnen staan bij deze mijlpaal.

„We wachten wel af hoe corona zich verder ontwikkelt”, zegt voorzitter Aaldert Hooijer. De woorden worden onderstreept door Willy Borrel, een van de mannen van het eerste uur en na Geert Kreulen ook 10 jaar voorzitter van de bloeiende vereniging. De 69-jarige sporter vindt het net zo goed jammer dat activiteiten, zoals de MTB-marathon van maart, niet kunnen doorgaan. „Maar ik fiets toch vooral individueel, vanwege de nieuwe knie die ik heb gekregen. Ik ben daar rustiger van geworden en kan er enorm van genieten om alleen te fietsen.”

Hele jaar door fietsen

Borrel was erbij toen in 1980 onderzoek werd gedaan naar de oprichting van een club. „Ons groepje heeft overleg met iemand van De Peddelaars in Hoogeveen gehad, die adviseerde dat het beter was om ons bij hen aan te sluiten.” Borrel moet er nu nog om lachen. „Dat moest maar niet, we hebben zelf een club opgericht. Dat waren toen alleen racefietsers voor op de weg. Ons seizoen liep van 1 maart tot 1 november, in de winter gingen we vooral schaatsen. Tegenwoordig fiets je het hele jaar door.” Er werden enorm veel wielertochten georganiseerd door het nog jonge WTC Ruinen, veel meer dan nu.

„Mensen zijn nu veel individueler bezig en er zijn veel anderen die tochten organiseren”, schetst Borrel de oorzaken. Aaldert Hooijer (61) werd lid in 1988, hij was daarvoor wél lid van De Peddelaars. „Ik heb wedstrijden gefietst en trof in Ruinen een club aan met fanatieke mensen en veel NTFU-tochten.” Borrel knikt: „Wij hebben zelfs jaren de fietsvierdaagse van Ruinen georganiseerd, kregen we tussen de drie- en vierhonderd deelnemers per avond.”

Hooijer memoreert dat er in die jaren een clubcompetitie was, een wedstrijd wie de meeste kilometers in een jaar kon rijden. Sommigen legden meer dan tienduizend kilometers af. „Dan had je zo’n boekje waarin stempels moesten worden verzameld, in cafés en bij benzinepompen kon je die krijgen. Sommige kroegbazen werden er op een gegeven moment moe van en hingen de stempel aan een touwtje: zelfbediening”, zegt Borrel glimlachend. „Ja, nu hebben we Strava en al die andere apps. Kun je alles perfect bijhouden”, reageert Hooijer.

Hoogtepunten

Hoogtepunten waren er legio, zoals de jaarlijkse tocht vanuit Ruinen naar het heuvelachtige Teckelenburg in Duitsland; dik 300 kilometer op de fiets. Later zat de WTC daar ook op een camping, om meer in de heuvels te kunnen fietsen. „In de eerste jaren gingen leden van Motorclub MC’80 mee om onderweg kruispunten af te zetten, moet je nu mee aankomen”, schetst Borrel. In al die jaren is er veel veranderd, zoals het materiaal. De banden zijn veel beter, de fietsen vaak van carbon en het versnellingsapparaat zelfs elektrisch. Trots laat Aaldert Hooijer zijn fiets zien. Trots is hij ook op de WTC, want het ledenbestand blijft op peil met 140 sportievelingen - ook veel jeugd en dames - en er zijn trouwe sponsors uit het eigen dorp. Zonder corona is er jaarlijks een MTB-marathon en de MTB Streetrace in het centrum van het dorp. „Wij concentreren ons liever op één evenement, de marathon, dan meerdere NTFU-tochten te organiseren. De belangstelling daarvoor nam af. Als je wat organiseert, moet het tegenwoordig spannend zijn en spektakel bieden”, weet Hooijer. „Wát we organiseren, moet goed zijn.”

Om de jeugd blijvend te interesseren voor het fietsen, wordt half februari begonnen met de aanleg van een MTB-baantje voor kinderen in het Paosbergbossie. Tevens willen ze graag MTB-clinics op scholen geven. „En wij bieden, ook nu, NTFU-cursussen aan voor instructeur of wegkapitein, we willen graag een meerwaarde bieden”, benadrukt de voorzitter.