Vincent Martijn van TC de Weide op een versleten tennisbaan.

Tc de Weide hoopt nog dit voorjaar te kunnen renoveren en uitbreiden

Vincent Martijn van TC de Weide op een versleten tennisbaan. Foto: André Weima

Tennisclub de Weide staat voor een flinke renovatie. Zeven van de negen tennisbanen worden vernieuwd. Daarnaast wordt er een derde padelbaan aangelegd.

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente Hoogeveen samen met de Stichting Waarborgfonds Sport garant staat voor een lening van 225.000 euro. Voorzitter Vincent Martijn spreekt de hoop uit dat de klus geklaard is voor de start van de competitie, die door corona is uitgesteld maar naar verwachting in mei alsnog kan worden opgepakt. „Maar voor de zomervakantie moet het zeker gereed zijn.”

De renovatieplannen zijn niet nieuw, die stammen al van vijf jaar geleden. ,,Sinds die tijd zijn we al met de gemeente in gesprek over een toekomstbestendig sportpark”, vertelt Martijn. De nood is echter zo langzaamaan hoog. De tennisbanen van Tc de Weide zijn afgeschreven. Twee jaar geleden oordeelde de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond) al dat de banen bijna niet meer voldoen aan de eisen, waardoor het spelen van competitiewedstrijden in gevaar dreigt te komen. ,,De banen worden minder veilig. Ze zijn versleten en daardoor op sommige plaatsen glad. Terwijl het aantal leden dat er gebruik van maakt alleen maar toeneemt”, legt de voorzitter uit. Dat laatste mede met dank aan corona en het uitgevoerde beleid. Jarenlang lag het ledental redelijk stabiel rond de 400. Inmiddels zijn dat er bijna 500. ,,Tennis leeft als nooit tevoren. Ook dat maakt dat we de banen nu moeten vervangen en niet langer moeten wachten.”

Ambitie club

De huidige tennisbanen zijn van kunstgras, wat volgens Martijn niet meer past bij de ambitie van de club. ,,Vanuit een recreantenvereniging proberen wij stapje voor stapje meer een competitieve vereniging te worden. Daar passen all weather-banen in de uitvoering Smash-Court veel beter bij.”

Opvallend genoeg stelt de voorzitter dat de roep om een derde padelbaan nog veel groter is dan de roep om nieuwe tennisbanen. ,,Naast de avonden zijn op zondagochtend bijvoorbeeld zijn beide padelbanen, die in 2018 zijn gerealiseerd, volledig bezet. Vanuit de club kwam dan ook het dringende verzoek om een derde padelbaan te realiseren.” Padel is een relatief nieuwe racket- en balsport voor twee spelers (enkelspel) of voor paren (dubbelspel), waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het is een mix van tennis en squash. ,,Het is nieuw, leuk, compact, attractief én je hoeft er geen goede tennisser voor te zijn om het te kunnen spelen”, somt Martijn op. ,,Dat maakt dat de instap veel laagdrempeliger is.” De nieuwe padelbaan komt pal naast de twee huidige banen.

Wachten op pachtovereenkomst

De aannemer staat klaar om met de werkzaamheden te gaan starten. Het wachten is nog slechts op de pachtovereenkomst, die nog niet rond is en vervolgens bij de notaris getekend moet worden. Martijn verwacht echter dat eind maart groen licht voor de verbouwing kan worden gegeven. De tennisbanen zijn verdeeld in twee blokken van drie en vier banen. De werkzaamheden per blok duren een tot anderhalve week. ,,Dat is relatief snel”, beaamt Martijn. De overlast voor leden zal naar verwachting dan ook meevallen. „Maar de uitvoering en fasering moeten we nog definitief overleggen met de aannemer”, voegt Martijn er nog aan toe.

Het lijkt de club, die dit jaar 25 jaar bestaat, al met al voor de wind te gaan, wat Martijn bevestigt. ,,Alles loopt als een trein. De afgelopen jaren hebben we behoorlijk geïnvesteerd. Zo’n 400.000 euro in vijf jaar tijd. Ja, wij hebben flink aan de boom geschud en dat zie je nu terug.”

Nieuwe naam: Racketvereniging de Weide

Zodra de renovatie klaar is en de nieuwe padelbaan is aangelegd, vindt ook een naamswijziging plaats. Tennisclub de Weide is voornemens om er Racketvereniging de Weide van te maken. ,,Daarmee geven wij aan dat ook andere racketsporten dan tennis welkom bij ons zijn. Maar dan zullen eerst krachten moeten worden gebundeld en daar is nog wel een slag te winnen.”