Succesvol weekend voor de junioren van ZPC Hoogeveen

Het team van ZPC dat afgelopen weekend in actie kwam. Foto: Jessica van Dijk

Bij de Nederlandse Junioren kampioenschappen zwemmen afgelopen weekend in Eindhoven is zeer succesvol geacteerd door de jonge zwemmers van ZPC. Maar liefst acht medailles werden er meegenomen, vijf Drentse records zijn gesneuveld en heel veel nieuwe tijden kwamen er op de klokken. Daarnaast werden er veel plaatsen in de top tien gescoord, waarbij er punten voor de Titus Mennen Bokaal behaald werden en daar eindigde ZPC op de zesde plaats en dat was na de grote clubs een heel goede positie.

Medailles waren er voor Carlijn Gruppen en wel drie stuks. Een groot succes omdat zij bij een NK nog nooit een medaille gehaald had. De junioren van ZPC hebben een goede trainingopbouw waarbij de arbeid steeds groter wordt in uren en in intensiteit. Dit werpt zijn vruchten af en daarvan is Carlijn het bewijs met drie medailles. Vrijdagmiddag was er een verrassende bronzen medaille op de 400m wisselslag in een dik PR: 4.17.91, een Drents record en maar nipt achter de nummer twee 4.17.72. Bij de rugslag afstanden was ze al hoog geplaatst, maar dan moet er nog wel gezwommen worden. Dat lukte heel goed en er kwam zowel op de 100 als de 200m rugslag een zilveren medaille in beide mooie tijden.

Voor Olivier Wilbers die een weekend eerder bij de senioren NK op zijn 1500m vrije slag junioren al een bronzen medaille had gehaald, kwam er nu een zilveren bij. Hij heeft de pech dat hij tussen grote jongens staat, terwijl bij hem de groei nog moet komen, maar dat deerde hem niks. Vooral op de wat langere afstanden heeft hij de achterstand van de start ruimschoots in te halen en dat deed hij bij de 400m vrije slag. Een zilveren medaille voor hem. Bij de 200m vrije slag en bij de 400m wisselslag was er een vijfde plaats voor hem.

Nieuw Drents record

Dachèn Haaijer stond hoog op haar favoriete schoolslag afstanden. Zij verraste op vrijdagmiddag direct al met een mooie tijd op de 400m wisselslag waarna gedacht werd dat het allemaal goed zou komen. De 100m schoolslag liep niet zoals ze graag wilde wat resulteerde in een vierde plaats, maar bij de 200m herpakte ze zich en zwom ze in 2.43.29 naar de zilveren medaille. Voor haar kwamen er op de 200m en 400m wisselslag nieuwe Drentse records op de klok en beide tijden waren heel goed.

Tiamo van der Veen had hetzelfde bij de 100m en 200m rug waar hij hoog stond. De 100m liep helemaal niet, daar werd het nog brons waar minimaal op zilver was gehoopt. De 200m ging hij wel heel goed en werd met een nieuwe tijd van 2.06.25 tweede in een Drents record. Zijn grootste verrassing kwam op de zaterdagmorgen bij de 200m vlinderslag waar hij een bronzen medaille won in een dik PR van 2.18.75.

Joy ten Hoove tekende voor het laatste Drentse record door op de 200m rugslag met een tijd van 2.27.01 een PR te zwemmen en een vierde plaats voor haar. Naarmate het weekend vorderde zwom zij steeds beter en eindigde als startzwemster in de 4 x100m wisselslag met een mooie 1.08.68 op de 100m rug en dat was sneller dan haar persoonlijke rugslagtijd die ze eerder dit weekend zwom (1.09.02) waarmee ze zesde werd.

Ook de overige deelnemers van ZPC aan dit kampioenschap zwommen uitstekend, maar vielen niet in de prijzen.

Nieuws

Meest gelezen