Schutters HSV presteren goed op NK luchtwapens 2021 in Arnhem: zilver voor jeugdleden Isabel de Vries en Stefan van de Belt

Zilver voor Isabel en Stefan.

Zilver voor Isabel en Stefan. Foto: Jaap van de Belt

In het sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem werd afgelopen weekend door de beste luchtgeweer- en luchtpistoolschutters uit Nederland in verschillende categorieën gestreden om de Nederlandse titels. Voor de Hoogeveensche Schietvereniging waren zeven geweer schutters uitgenodigd door de KNSA.

Bij de Nederlandse kampioenschappen wordt eerst een kwalificatiewedstrijd geschoten over 40 of 60 schoten, afhankelijk van de klasse waarin je schiet. De beste acht schutters uit de kwalificatiewedstrijd plaatsen zich voor de Olympische finale waarin uiteindelijk in een afvalsysteem van 24 schoten bepaald wordt wie de gouden, zilveren en bronzen medaille behaalt.

Lydia Bakker, Geert Duinkerken, Isabel de Vries en Stefan van de Belt wisten zich te plaatsen bij de beste acht schutters in hun klasse en mochten de finale schieten.

Twee keer zilver voor jeugdleden HSV

Isabel de Vries mocht als eerste op zaterdag haar wedstijd schieten. In de kwalificatie won zij met een score van 615,4 punten de wedstrijd en plaatste zich voor de finale. In de finalewedstrijd kwam Isabel wat moeizaam op gang, maar zij wist uiteindelijk een keurige tweede plaats met bijbehorende zilveren medaille te halen. Demi Holthuijsen behaalde met een nieuw Nederlands finalerecord van 245,1 punten bij de Junioren dames-A de eerste plaats en mag zich Nederlands kampioen noemen.

Stefan van de Belt was daarna aan de beurt voor zijn kwalificatiewedstrijd. Hij begon goed aan zijn wedstrijd, maar had twee wat mindere series waardoor hij zich uiteindelijk met een score van 609,0 punten als derde kwalificeerde voor zijn finalewedstrijd. Na een wat moeizame start herstelde Stefan zich en was het tot het laatste schot aan toe spannend wie zich uiteindelijk Nederlands kampioen mocht noemen. Met een verschil van 0,7 punten op Jeff van Venrooy wist Stefan uiteindelijk een keurige tweede plaats met bijbehorende zilveren medaille te halen bij de Junioren heren-A.

Luchtgeweer staand veteranen

Geert Duinkerken mocht zaterdag in de klasse Luchtgeweer staand veteranen zijn kwalificatiewedstrijd over 40 schoten schieten. Hij wist zich met een keurige score van 377,0 punten als zesde te plaatsen voor de finale. In zijn finale behaalde Geert uiteindelijk met een score van 187,4 punten de vierde plaats.

Op zondagmorgen vroeg mocht Lydia aan haar kwalificatiewedstrijd beginnen in de klasse Luchtgeweer staand senioren dames. Met een nette score van 587,8 plaatste ze zich als zevende voor de finale. Met een score van 152,3 punten kon ze zich nog verbeteren en uiteindelijk de zesde plaats behalen.

In de klasse Luchtgeweer staand veteranen eindigde Jan Bakker met een score van 356,3 punten op een elfde plaats. Gerrit Jan Somberg eindigde met 352,0 punten op een dertiende plaats en met 317,5 punten heeft Nico van Winden de zestiende plaats behaald.

Al met al kijken de schutters van de Hoogeveensche Schietvereniging terug op een geslaagd Nederlands kampioenschap, zeker in een wedstrijdjaar waardoor er door corona geen wedstrijden geschoten konden worden.

Nieuwe leden welkom

Wie kennis wil maken met de schietsport is welkom bij de Hoogeveensche Schietvereniging aan de Achteromsedijk 8g in Hoogeveen. Men kan vrijblijvend langskomen op de dinsdag vanaf 19.00 uur om zelf eens te schieten. Men hoeft geen eigen wapen te bezitten, die wordt door de vereniging beschikbaar gesteld. Ook jeugdleden zijn meer dan welkom om met deze sport in aanraking te komen.