Ronde van Drenthe volgend jaar één groot jubileumfeest

Strijd op de Drentse keien in 2019.

De voorbereidingen zijn begonnen voor de speciale editie van de wielerronde van Drenthe 2023 die uit diverse jubilea bestaat. De Albert Achterhes Profronde van Drenthe voor de mannen wordt volgend jaar voor de zestigste keer verreden. Daarnaast is het vrouwenwielrennen volgend jaar al 25 jaar aan de Ronde van Drenthe verbonden. Ook is er een jubileum in de gemeente Westerveld. Daar vindt voor de vijftiende keer de ‘Drentse 8’ voor vrouwen plaats.

Ooit begonnen als amateurkoers, is de Ronde van Drenthe in de loop der jaren uitgegroeid tot een wielerklassieker. Sinds 1995 staan ook de nodige (semi-)professionals aan de start.

Albert Achterhes, de vader van de huidige voorzitter Femmy van Issum van wielervereniging De Peddelaars was de grote initiator. De inmiddels 82-jarige Femmy van Issum beloofde op het sterfbed van haar vader Albert Achterhes goed op ‘zijn’ Ronde van Drenthe te passen. „Hij zou echt een gat in de lucht springen. Op z’n sterfbed zei hij: ga zo lang mogelijk door als je kan en probeer te bereiken wat er te bereiken valt. Mooi dat we volgend jaar de 60e editie mogen organiseren!”, aldus Van Issum.

Vrouwenwielrennen

Drenthe en vrouwenwielrennen zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. De organisatie begint in 1998 met een ronde voor vrouwen verreden onder de naam Novilon Eurocup. Die voortrekkersrol in het dameswielrennen levert vanaf 2007 allereerst een plek in de Wereldbeker op en vanaf 2016 behoort de ‘Ronde van Drenthe’ tot de World Tour. In Westerveld wordt er vanaf 2007 tijdens het Drents Wielerweekend gestreden in de ‘Drentse 8’. In beide koersen verschijnt de wereldtop aan de start. De vrouwen rijden volgend jaar op zaterdag 11 maart hun Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe. Op vrijdag 10 maart draaien de vrouwen warm in en rond Dwingeloo.

Startplaats 2023: Emmen

De Ronde van Drenthe voor vrouwen en mannen start volgend jaar in Emmen en dat betekent dat naast de VAM-berg ook de Muur van Emmen in het parcours wordt opgenomen. Sinds 2018 rouleert de startplaats van de wielerronde. Emmen was toen de eerste stad, buiten Hoogeveen, die het vertrek mocht organiseren en is nu dus opnieuw aan de beurt. De finish is zoals gebruikelijk in Hoogeveen.

Ook breedtesport viert jubileum

Naast al deze jubilea is er ook nog eens voor de 25ste maal aandacht voor de breedtesport en staat de 25ste editie van de toerversie van de Ronde van Drenthe op het programma. Dat laatste betekent dat er ook voor de 25e keer aandacht is voor het goede doel; de afdelingen oncologie van verschillende Drentse ziekenhuizen en het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen.

Nieuws

menu