Noordelijke primeur: vier voetbalverenigingen starten met Walking Football-competitie

Tijdens een toernooi in Koekange speelden de 'Old Stars' van vv Steenwijk en Vitesse'63 tegen elkaar.

Tijdens een toernooi in Koekange speelden de 'Old Stars' van vv Steenwijk en Vitesse'63 tegen elkaar. Foto: vv Steenwijk

Vitesse’63 uit Koekange, FC Meppel, vv Steenwijk en HZVV uit Hoogeveen gaan vanaf vrijdag 11 februari met een Walking Football-competitie van start. „We hebben een noordelijke primeur”, stellen de organisatoren.

De 4 voetbalclubs hebben al een florerende Walking Football-afdeling. Wekelijks werken de desbetreffende leden een training af. Omdat deze clubs ook graag tegen elkaar willen spelen, hebben zij een onderlinge regionale competitie opgezet. „Het is ook onze bedoeling om zo meer aandacht te geven aan Walking Football en potentiële leden over de streep te trekken die het nu misschien wat te weinig voetbal vinden”, legt Jos Kok, secretaris van Vitesse’63, uit. Hij benadrukt dat de competitie niet op trainingsochtenden plaatsvindt, maar op andere dagen. „Spelers die kiezen voor alleen recreatief wandelvoetbal willen we niet hun trainingsochtend afnemen. Elders in het land zijn al Walking Football-competities. In Noord-Nederland is dit de eerste. We hebben een noordelijke primeur.”

Vier competitierondes

De Walking Football-competitie met de 4 noordelijke clubs begint op vrijdagmiddag 11 februari. Vitesse’63 is dan de gastheer van de eerste ronde. Daarna volgen nog drie rondes op vrijdagmiddag 25 februari (bij FC Meppel), donderdagmiddag 10 maart (bij HZVV in Hoogeveen) en vrijdagmiddag 25 maart (bij vv Steenwijk). Het aanvangstijdstip is telkens 13.00 uur. „De teams bestaan hoofdzakelijk uit mannen, maar het staat de verenigingen vrij om ook hun vrouwelijke leden, als ze die hebben, op te stellen”, aldus Frans Fleer van FC Meppel.

Daan van der Sleen van HZVV geeft aan dat het de bedoeling van de 4 voetbalclubs is om ná deze competitie een nieuwe competitie op te zetten, met 8 of misschien wel meer verenigingen. De organisatoren hebben al contact gelegd met andere belangstellende clubs. „Sport Vereent uit OIdeberkoop, WVF uit Zwolle, vv Zuidwolde, DVC Dedemsvaart en ’t Harde hebben al aangegeven dat ze interesse hebben.” Hij hoopt ook dat de clubs voor de vrouwen een aparte competitie kunnen opzetten. Nu is dat nog niet mogelijk, want de meeste voetbalverenigingen hebben nog te weinig vrouwelijke wandelvoetballers.

Een vlucht genomen

Walking Football heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Steeds meer voetbalclubs in deze regio hebben een eigen afdeling van deze voetbalvariant. „Walking Football of wandelvoetbal wordt vooral door 50-plussers gespeeld. Dankzij een aantal regels kunnen ook ouderen lekker een balletje blijven trappen”, zegt Jan van Rosmalen, voorzitter van vv Steenwijk. De belangrijkste regels zijn: niet rennen, niet boven heuphoogte schieten en geen lijfelijk contact. Walking Football wordt op een kwartveld afgewerkt met teams van 6 spelers. Er is geen keeper.

Naast de sportieve strijd vormen gezelligheid en ontmoeting een belangrijk onderdeel van deze nieuwe competitie. „De gastheer ontvangt de teams met koffie en koek en na afloop volgt er nog een derde helft”, blikt Van Rosmalen alvast vooruit. Voetbalverenigingen met een Walking Football-afdeling die ook interesse hebben om in de toekomst mee te doen aan deze competitie kunnen zich melden bij Jos Kok (06-19636994 of jaam.kok@gmail.com).