Na twee jaar ‘coronapauze’ eindelijk weer Ronde van Drenthe, maar niet zonder de nodige strubbelingen

Femmy van Issum tijdens de persconferentie over de herfsteditie van de Ronde van Drenthe. Foto: NDC Mediagroep / Leonora de Vries
Ondanks twee afgelastingen van voorgaande jaren en de geldelijke strop die dat betekende kan de Ronde dit jaar toch weer doorgaan. „Dit dankzij extra financiële middelen van onder meer Miron Violetglass als hoofdsponsor en de tomeloze inzet van de 500 vrijwilligers. De Ronde van Drenthe is een vrijwilligersorganisatie, anders zou het allemaal financieel niet haalbaar zijn”, vertelt de inmiddels 80-jarige bestuursvoorzitter Femmy van Issum dinsdagmiddag dankbaar tijdens de persconferentie in het Hoogeveense gemeentehuis.
Wegwerkzaamheden
In heel Drenthe wordt volop aan de weg gewerkt. Het zorgde voor heel wat passen en meten in de route en in deze is al met al zeker tien keer aangepast, aldus Van Issum.
Het Drentse wielerevenement bestaat dit jaar uit de Acht van Westerveld (dames) op vrijdag 22 september, de Miron Women’s World Tour voor dames op zaterdag 23 september, de Albert Achterhes Profronde voor heren op zondag 24 september en de toerroutes op zaterdag en zondag.
Muur van Emmen toch uit parcours gehaald
De twee grote profkoersen die zaterdag en zondag worden gereden starten allebei in Assen en de finish is in Hoogeveen aan de Alteveerstraat. Omdat deze week wegens werkzaamheden en veiligheidsmaatregelen de Muur van Emmen toch nog uit het parcours van de heren is gehaald, is de route in Hoogeveen voorzien van een extra lus.
De finish is verwacht tussen 15.50 en 16.05 uur op zaterdag en op zondag tussen 16.15 en 16.30 uur. De veiligheidsmaatregelen in het finishgebied zijn dit jaar scherper.
Bekende namen aan de start
In beide profkoersen komen heel wat bekende namen aan de start. Zo komt Jumbo Visma met Dylan Groenewegen die zich in 2016 liet verrassen door Jesper Asselman en de Brit Mark McNally van de Wanygroep en is op revanche uit.
Bij de Miron Women’s World Tour (WWT) voor dames verandert het peloton nog per dag. Zo zeiden Carativit en FDJ af. Van Issum: „Veel wielrensters hebben in Parijs Roubaix gereden voor wat ze waard zijn, maar sommigen hebben blessures opgelopen. Daaronder ook Annemiek van Vleuten. Die in de Women’s World Tour ranking met zoveel punten voorsprong aande leiding gaat dat zij niet meer ingehaald kan worden. Zij zou eigenlijk naar Drenthe komen om de trui op te halen. Er zal zaterdag nu gestreden worden voor de tweede en derde plaats in de WWT.”
Deze week worden de keien nog geïnspecteerd en geveegd door de gemeente Coevorden en waar het nodig is nog gerepareerd door de gemeente Borger-Odoorn. De vernieuwde Coll du Vam zal er weer perfect bij liggen. De dames krijgen deze vier keer voor de kiezen en de herenprofs moeten deze puist vijf keer nemen.
Volgend jaar Ronde van Drenthe weer in maart
Met bijna alles in kannen en kruiken voor de herfsteditie van 2021 is de organisatie tegelijkertijd ook al bezig met de organisatie van de volgende editie. Gewoon weer in het voorjaar. De UCI heeft hiervoor vrijdag 11 maart, zaterdag 12 maart en zondag 13 maart vastgelegd.
„De regelgeving en de bureaucratie maakt het organiseren van een wielerwedstrijd steeds ingewikkelder”, verzucht Van Issum. „Alles moet schriftelijk overlegd en vastgelegd worden, dat maakt het lastig. De politie moet inkrimpen, gemeente en politie hebben veel taken richting de Ronde van Drenthe afgestoten, de UCI heeft de prijzen en startgelden behoorlijk verhoogd en dat zal ook volgend jaar gebeuren. We zijn verplicht door gemeente en politie een veiligheidscoördinator in te huren. Elke organisatie heeft te maken met deze nieuwe werkelijkheid. Vroeger bestaat niet meer, daar moeten we mee leven. Maar dat is niet altijd makkelijk.”
Stapje terug doen
De organisatie van de Ronde van Drenthe bestaat tegenwoordig uit een stuk of twintig commissies die de klappen van de zweep goed kennen. Met de 60ste editie op komst in 2023 denkt de wielerkoningin van Drenthe er langzaam aan om een stapje achteruit te doen.