Alleen de jeugd tot zeventien jaar krijgt momenteel training bij MTB Zuidwolde e.o.

Mountainbike Vereniging Zuidwolde e.o. maakt lastige periode door

Alleen de jeugd tot zeventien jaar krijgt momenteel training bij MTB Zuidwolde e.o. Henk Sieders

Zuidwolde – Veel sportverenigingen kunnen momenteel maar weinig voor hun leden betekenen. Vanwege de coronamaatregelen zijn er geen wedstrijden en mag er niet of amper worden getraind. Je zou denken dat voor mountainbikers deze beperkingen wel meevallen, want fietsen in de buitenlucht kan niet zo veel kwaad. Maar volgens Egbert Wiltens ontkomt ook MTB Vereniging Zuidwolde e.o. er niet aan.

Het bestuurslid zegt dat dit zich normaliter beperkt tot de zaterdagen, met trainingen voor de jeugdleden tot zeventien jaar. Door de aangekoekte sneeuw op zandpaden en in de bossen is het nu zaterdags onmogelijk om te trainen.

Kans op ongelukken

De omstandigheden werden door bestuur en trainers als te gevaarlijk geacht. „De kans op ongelukken is gewoon te groot”, benadrukt Egbert Wiltens. Bovendien beschikt de vereniging niet over een eigen clubgebouw en dat zou in deze koude periode toch wel handig kunnen zijn. Wiltens: „Persoonlijk vind ik het gemis van een eigen onderkomen niet zo groot. Wanneer je dat hebt, krijg je als bestuur nogal wat taken bij en daar ben ik wat huiverig voor. Bovendien merken we dat ouders nu ook zelf actiever zijn. Met een clubhuis kunnen ze binnen op hun kinderen wachten en nu zien we dat er nogal wat ouders zijn die zelf ook op de mountainbike stappen en hun rondjes rijden. Dat vinden we een leuke bijkomstigheid.”

Clinics

Wiltens, die naast bestuurslid ook trainer is, vertelt dat de vereniging ruim honderd leden telt. In het verleden waren dat er weleens vijftig meer. Veel aanwas is er het laatste halfjaar ook niet geweest. „Leden zijn op zich van harte welkom, maar we kunnen ze momenteel niet zo veel bieden. Het wachten is wat dat betreft op bijvoorbeeld een nieuw initiatief van de NFTU. Dat is de wielersportbond die de belangen van de sportieve fietser behartigt en waarbij wij zijn aangesloten. Het gaat daarbij om clinics in het kader van Start2Bike , waarbij je in vier weken tijd de basisvaardigheden van het mountainbiken onder de knie kunt krijgen. Zodra de omstandigheden beter worden, proberen we zo het ledental weer op te krikken.”

Onderhoud

Behalve de trainingen is MTB Zuidwolde ook altijd druk met het onderhoud aan de twee routes waarvoor ze verantwoordelijk is. „Onderhoud is erg belangrijk. Niet alleen onze leden fietsen hier, maar ook andere mountainbikers maken er met veel plezier gebruik van, want ze zijn vrij begaanbaar. Er zijn plannen om de routes aan te pakken, want het fietsen met gezinnen wordt steeds populairder. Daar moeten we wel op inspelen. Ook willen we natuurlijk, zodra het kan, weer wat wedstrijden organiseren. Onze jaarlijkse toertocht hebben we vorig jaar ook niet gehad en het is nog onduidelijk of die er dit jaar wél komt.”

Een belangrijk aspect bij MTB Zuidwolde is vooral om de jeugd actief en op een sportieve manier bezig te houden met mountainbiken. Egbert Wiltens vindt dat dit goed lukt: „Het bijzondere is dat we de wat oudere jeugdleden door een cursus opleiden tot jeugdtrainer en ik moet zeggen dat dit prima werkt. Maar ook oudere leden zijn bij ons natuurlijk van harte welkom. De jongste is nu acht en de oudste is de zestig al even gepasseerd. We zijn er dus voor iedereen.”

 

Lo Dijkstra