Michelle Kroezen loopt tweede tijd op EK spartan in Verbier

Michelle met concentratie en kracht op weg naar een tweede plaats.

Michelle met concentratie en kracht op weg naar een tweede plaats. Oliver Harrison

Michelle Kroezen (23) uit Hoogeveen is tweede geworden tijdens het Europees Kampioenschap Spartan OCR in Verbier, Zwitserland, dat afgelopen zaterdag werd gehouden.

Spartanrace is wereldwijd de grootste organisatie die obstakelruns organiseert. Een obstakelrun is een hardloopwedstrijd (meestal onverhard) met obstakels in het parcours. Bij deze obstakels moet je denken aan zware dingen tillen en verplaatsen (betonnen ballen, zware kettingen), over dingen heen klimmen (bijvoorbeeld muurtjes), touwklimmen en ninja rigs (stellages met greepjes waar je hangend door moet).

Verbier: zwaar en op hoogte

In het Zwitserse Verbier dat iets hoger ligt dan 1500 meter, ging het om een loodzware race over 21 kilometer waarin 30 obstakels moesten worden overwonnen. Daarnaast was het natuurlijk vooral veel klimmen en afdalen met een hoogteverschil van ongeveer 1400 meter. Michelle kwam in 3 uur 59 en 30 seconden over de finish en zette daarmee de tweede tijd neer in haar leeftijdsgroep bij de dames (18-24). De winnares, afkomstig uit Denemarken, was ruim 4 minuten sneller. Een uitstekende prestatie van de Hoogeveense atlete die haar trainingen afwerkt bij Family Fit in Staphorst voor de obstakels, Thomas Buyle (BE) maakt de loopschema’s.

Optimale conditie

Voor een race is een optimale allround conditie nodig, want waar de obstakels zelf al zwaar zijn geldt er bij Spartan dat je voor ieder gemist obstakel 30 burpees moet doen voor je weer verder mag. Een burpee is een oefening die enorm veel energie kost (en natuurlijk kostbare tijd). Deelname aan de Spartan races is een kostbare aangelegenheid (vaak in het buitenland en tickets zijn prijzig). Daarom is Michelle op zoek naar sponsors.