Lisa Scholtens (17) wereldkampioen dammen. Medailleregen HDC damjeugd op WK

Wereldkampioen Lisa Scholtens. Foto Zainal Palmans

Vier Hoogeveense jeugddammers speelden van 31 oktober tot en met 7 november het wereldkampioenschap jeugddammen in Antalya, Turkije. Lisa Scholtens speelde bij de junioren meisjes (t/m 19 jaar), Roland Kreeft en Sytze Spijker zaten in de categorie aspiranten (t/m 16 jaar) en Elise Schouten deed mee bij de aspiranten meisjes. Er werden maar liefst zes medailles gewonnen door de Hoogeveense damtalenten. Een ongekende prestatie en een trotse Hoogeveense Jeugddamclub.

Hoogeveen is een wereldkampioen rijker Het was voor ‘prijzenpakker’ Lisa Scholtens de eerste keer dat zij meedeed aan het WK voor junioren. Vorig jaar sloot zij haar aspirantenperiode prachtig af door op het WK in Polen goud en brons te pakken. Scholtens is de eerste Nederlandse jeugddamster die de wereldtitel achter haar naam heeft staan. In Antalya bouwde ze haar prijzenkast fantastisch uit door voor de tweede keer in haar damcarrière wereldkampioen te worden.

Rapid

Deze titel behaalde zij bij het onderdeel Rapid (een redelijk versneld speeltempo). In het reguliere toernooi begon ze stroef en kreeg zij tijdproblemen door het vernieuwde speeltempo dat de werelddambond heeft ingevoerd. Toch herstelde zij zich knap door geduldig af te wachten op haar kansen. De kansen kreeg zij even later ook, want in de tweede helft van het toernooi kwam zij sterk terug en behaalde zij brons. Op de laatste dag werd er ook gesnelddamd (5 minuten op de klok) en hier sloot zij haar succesreeks af met een prachtige tweede plek. Met deze prestatie behaalde de wereldkampioene ook nog eens haar MFF-titel: FMJD Master Women.

Omzetten in winst

Roland Kreeft (16) en Sytze Spijker (15) pakken het brons De ‘dammaatjes’ Kreeft en Spijker speelden in dezelfde categorie. Ook zij vielen in de prijzen. In het reguliere toernooi ging Kreeft vol voor het goud. Op het EK afgelopen zomer werd hij voor het eerst Europees kampioen. Zijn partijen waren van een hoog niveau. Toch was dit niet genoeg voor het goud, want hij kwam wat winstpartijen te kort om de Mongoliër Dashchriev Ankhbayar voorbij te gaan. De Oekraïner Andrii Blokha ging Kreeft ook nog is voorbij op weerstandspunten. Kreeft moest zijn WK berusten met een bronzen plak. Spijker daarentegen had veel moeite om zijn kansen om te zetten in winst.

Bronzen medaille

Op het einde van het toernooi trok hij nog wel een sprintje naar een sterke vijfde plek. Het Rapid ging Spijker beter af. Lange tijd stond hij aan kop, mede dankzij een overwinning op Kreeft. In de laatste drie rondes was het enorm spannend en eindigde vier spelers met 12 punten op de eerste plek. Helaas voor Spijker had hij niet het sterkste speelprogramma. Toch kan hij trots zijn op zijn bronzen medaille en zijn eerste internationale prijs. Bij het Blitz had Kreeft de smaak te pakken. Het was een spannende nek-aan-nek race met de Mongoliër Ankbayar. Kreeft kwam net een winstpartij te kort en weer ging de Oekraïner Blokha hem op weerstand voorbij. Een vervelende déjà vu voor de Hoogevener die voor de tweede keer derde werd.

Elise Schouten (15) speelde een verdienstelijk WK Bij de aspiranten meisjes speelde Schouten een sterk regulier toernooi. Ze behaalde 11 punten uit 9 rondes en kwam daarmee op een zevende plek terecht. Een mooie prestatie voor de Hoogeveense. De uiteindelijke nummer drie had namelijk ook 11 punten. Bij het Rapid-toernooi eindigde ze op de 9e plaats en bij het Blitz werd zij 12e.

Nieuws

menu