Kinderen zwemmen te weinig na de zwemles: Een wettelijk diploma voordat zwemaanbieders lessen mogen geven?

Zwemles. Foto Pixabay
Volgens vier op de vijf aanbieders van zwemles zwemmen kinderen na de zwemles te weinig. Dat is meer dan in 2017 (toen 70%). Daarnaast is driekwart van de zwemlesaanbieders van mening dat te weinig kinderen doorgaan tot ze het volledig zwemtraject hebben afgerond. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder zwemlesaanbieders die bekend zijn bij de KNZB en NRZ.
Vier op de vijf zwemlesaanbieders vindt dat zwemonderwijzers een wettelijk diploma of certificaat moeten hebben, voordat zij zwemles mogen geven. Dit is vergelijkbaar met de uitkomsten van de brand-consulatie van juni vorig jaar. Het onderzoek is gehouden door Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ).
Zwemveiligheid waarborgen
Kwaliteitseisen voor zwemonderwijzers helpen mogelijk om de zwemveiligheid in het land te verbeteren. Er zijn verschillende diplomalijnen. Bij de meeste aanbieden hebben kinderen even vaak, even lang en in even grote groepen zwemles. De zwemlessen worden één keer in de week voor 45 minuten gegeven. De groepen bestaan meestal uit minder dan tien leerlingen, al zit daar regionaal veel verschil in.