Keepster Charetha Okken stopt met betaald voetbal bij SC Heerenveen.

Keepster van sc Heerenveen Charetha Okken uit Elim stopt met betaald voetbal. ‘Ik kies voor mijn maatschappelijke carrière’

Keepster Charetha Okken stopt met betaald voetbal bij SC Heerenveen. Foto: André Weima Fotografie

De 25-jarige Charetha Okken uit Elim stopt na twee jaar betaald voetbal bij sc Heerenveen. De keepster wil zich richten op haar maatschappelijke loopbaan.

De keepster van Hollandscheveld, Heerenveense Boys, sv Meppen en sc Heerenveen rondt haar studie rechten binnenkort af en hoopt daarna de beroepsopleiding advocatuur te volgen. Ze sluit echter een terugkeer onder de lat niet helemaal uit, maar is daar nu niet mee bezig.

Op 28 mei speelde Charetha Okken haar laatste wedstrijd voor sc Heerenveen bij Excelsior. Ze rondde haar periode bij de nummer zes van de Eredivisie met een overwinning af. Vorige week deed ze nog mee aan een Cashtafette, waarbij de vrouwentak van Heerenveen van Barneveld naar Heerenveen liep. De opbrengst is voorlopig maar liefst 60.000 euro.

Zaterdag vond de seizoenafsluiting plaats, waarna ze nog een clinic gaf. Haar 19-jarige voetballoopbaan zit erop. Twee maanden geleden hakte ze de knoop door. „Ik had kunnen blijven en we waren al in gesprek, maar het voelde niet goed bij te tekenen”, verklaart ze.

„Ik wil me nu gaan richten op mijn maatschappelijke carrière. Ik heb bijna mijn studie rechten op de universiteit in Groningen afgerond. In de zomer ga ik me oriënteren op mijn volgende stappen en wil ik tot rust komen. Het voelt goed nu tijd vrij te hebben voor ook veel andere dingen. Mijn ambitie is uiteindelijk de beroepsopleiding advocatuur te gaan volgen.”

Topclubs

Het voelt wel even vreemd voor Charetha om de keepershandschoenen voorgoed op te bergen en de lat niet meer boven je hoofd te voelen. Ze stopt op betrekkelijk jonge leeftijd met voetbal. „In het vrouwenvoetbal zie je dat wel meer, hoor. Als voetbalster moet je er veel naast doen. Ik kon er niet van leven. Dat is alleen weggelegd voor de topclubs. Het is erg lastig er tussen te komen bij de topclubs, daar zijn er ook niet zo veel van. Als een topclub zich had gemeld had ik wel overwogen de stap te maken.” Aangezien dat niet het geval was, zit een terugkeer op de voetbalvelden er voorlopig niet in. „Je moet nooit iets volledig uitsluiten, want je weet niet wat de toekomst brengt, alleen dat is iets waar ik nu niet mee bezig ben. Het voelt een beetje vreemd, want mijn leven stond volledig in het teken van voetbal. Misschien ga ik het wel missen.”

Handtekening

De langste periode van haar voetballoopbaan bracht de inwoonster van Elim bij Hollandscheveld door. „Ik heb daar vijftien jaar gevoetbald, waarvan acht seizoenen in Dames 1,” blikt ze terug. „Op mijn twaalfde speelde ik al bij de dames. Mijn ouders hebben daarvoor nog een handtekening moeten zetten voor toestemming. Met het eerste damesteam zijn we van de derde naar de eerste klasse gepromoveerd. Daar kijk ik met veel plezier op terug. In die tijd speelde ik ook vier jaar bij een selectieteam van de KNVB.” In 2017 maakte ze de overstap naar Heerenveense Boys, dat in de Hoofdklasse uitkwam. ,,Dat was een rommelig seizoen met een trainerswissel, maar het was wel gezellig en het niveau was hoger dan bij Hollandscheveld.”

Toen ze op het punt stond na een jaar te verlengen, werd ze benaderd door sv Meppen. ,,Dat was heel onverwacht. Ik werd semiprof in de tweede Bundesliga. We zijn net niet gepromoveerd. Bij uitwedstrijden gingen we een dag eerder al weg. We zaten soms tien uur in de bus. Ik zat daar niet op mijn plek. Als we wel waren gepromoveerd, was ik nog niet gebleven. De mentaliteit in Duitsland is toch anders, dat is moeilijk uit te leggen. Ik bleef daar altijd een buitenlander, ze noemden me ook ‘de Hollander’.”

Heerenveen

Toen bekend werd dat Charetha bij sv Meppen zou stoppen, werd ze in 2019 benaderd door sc Heerenveen. ,,Dat voelde direct goed, ik heb er dan ook niet lang over na hoeven te denken. Ons doel was een plaats bij de eerste vier. Toen de competitie door corona werd afgebroken stonden we vierde.” Het afgelopen seizoen ervaart Okken als een lastig seizoen. ,,We begonnen goed, maar daarna zwakten we af als team. In februari scheurde ik mijn meniscus, maar heb ik doorgespeeld totdat duidelijk was of we poule A zouden halen of niet. Dat lukte niet, waarna ik twee maanden niet heb kunnen spelen. Daarna heb ik nog twee wedstrijden meegedaan tegen Excelsior en Alkmaar.”

Het leven van Charetha krijgt een enorme wending, maar dat geldt ook voor haar ouders, die haar overal volgden. ,,Ja, voetbal was een groot deel van mijn leven, maar dat gold ook voor hen. Zij reisden overal mee naar toe. Ook bezochten ze de verre uitwedstrijden in Duitsland.”

Ze is blij met de positieve ontwikkeling die het damesvoetbal doormaakt. ,,Het gaat de goede kant op met het damesvoetbal in Nederland. Toch is er nog een lange weg te gaan, vooral op financieel gebied. Het verschil tussen de topclubs en de rest is nog te groot. Veel mensen vergelijken vrouwenvoetbal met mannenvoetbal, maar dat zou je eigenlijk niet moeten doen. Je zou damesvoetbal als een andere tak van sport moeten beschouwen. Ik volg het Nederlands elftal natuurlijk wel, al vind ik dat er een enkele betere voetballers rondlopen, die niet in het Nederlands elftal staan.”