Italiaans volkslied weerklinkt op accommodatie CH De Wolden in Veeningen: Lorenzo Argentano is iedereen te snel af en wint de Grote Prijs

Winnaar Lorenzo Argentano ontvangt van burgemeester Inge Nieuwenhuizen van de gemeente De Wolden een prachtig bronzen paard. Foto: Hans Khoe

De Italiaan Lorenzo Argentano heeft zondagmiddag de Grote Prijs Gemeente De Wolden gewonnen in Veeningen. In de barrage met vijf deelnemers was hij de snelste met Dakota Blue Girl, in 38.43. Het was tevens zijn eerste internationale Grote Prijs die Argentano in winst omzette. Donderdag al had hij zijn visitekaartje afgegeven door een van de twee kwalificaties te winnen. Tweede werd zondag de Duitser Philip Rüping met Baloutaire Ps en derde Frank Schuttert uit Ommen.

Het was een korte, maar zeker geen saaie barrage. Van de 50 deelnemers die uitkwamen op het basisparcours, stroomde slechts 10 procent door naar de laatste en beslissende ronde. Velen speelde de toegestane tijd in de eerste omloop parten.

Iets te langzaam

Ook enkele favorieten sneuvelden door die krappe tijd al in de eerste ronde. De zestienjarige Wesley de Boer uit Nieuwleusen was heel dicht bij kwalificatie, maar ondanks een foutloos basisparcours was hij iets te langzaam en kwam hij niet binnen de tijd over de finish. Ook de winnaar van de kwalificatie op vrijdag, Michael Greeve, greep mis. Zijn High Big Andy K wierp een balk af op de eerste hindernis. Albert Zoer uit Echten wierp met Halifax twee balken af en was bovendien een tel te langzaam. Bijna had Weite Oldenziel uit Grolloo de barrage bereikt, maar hij deed één tel te lang over de basisrit.

Daardoor ging de barrage dus tussen 5 combinaties, waarvan 2 Nederlandse. Frank Schuttert en Vincent Geerink uit het Gelderse Gelselaar waren de mannen die de Nederlandse eer hoog moesten houden. Het was de Belgische Kirsten Rombouts die het spits mocht afbijten. Hoewel haar Mowgli Kr op beide staanders van de dubbelsprong een balk toucheerde, bleef de combinatie foutloos en de tijd van 44.91 bleek later niet onoverkomelijk, want in de tweede rit dook de Duitser Philip Rüping met Casallco daar al onder. En diens tijd, 39.05 seconden, werd het nieuwe mikpunt van de concurrenten. Maar hoe snel Vincent Geerink in de volgende rit ook startte: het lukte hem niet met Fifty Fifty die tijd te verbeteren. En dat er daarbij ook nog eens twee balken vielen, was al helemaal niet in zijn voordeel. Ook Frank Schuttert uit Ommen had het tempo er goed in, maar hij bleef met Gream steken op 40.03.

Daarna bleef er nog maar één concurrent over voor Rüping: de Italiaan Argentano. En laat die nu net over een erg snel, wendbaar en krachtig paard beschikken. In 38.43 en zonder fouten zette de 30-jarige, in Livorno geboren, Italiaan de rangschikking op z’n kop en zo mocht hij met de eerste prijs van 9240 euro naar zijn huis in het Duitse Mettelen gaan. „Casallco is een geweldig paard. Enorm snel en wendbaar en hij wil alles voor mij doen”, liet Argentano na afloop weten. De wedstrijd in Veeningen was zijn eerste internationale succes, want tot deze zondag had hij nog geen internationale Grote Prijs op zijn naam kunnen schrijven.

Onderschat

Beste Nederlander werd dus Ommenaar Frank Schuttert, die eerlijk toegaf dat er misschien wel iets meer in had gezeten dan de derde plek: „Ik denk dat ik het barrageparcours wat heb onderschat. Er waren misschien kortere lijnen te rijden en dat heb ik verzuimd. Ik heb in ieder geval niet het onderste uit de kan gehaald.” Schuttert gaat, in tegenstelling tot winnaar Argentano, later deze week in de herhaling. Hij rijdt met andere paarden opnieuw op CH De Wolden in Veeningen, terwijl de Italiaanse winnaar volgend jaar denkt terug te komen.

CH De Wolden-voorzitter Michel Broek blikte na afloop tevreden terug op het eerste deel van CH De Wolden (donderdag begint deel 2). „Er is geen wanklank te horen geweest. De ruiters, en dat is heel belangrijk, waren vol lof en als het bestuur mogen wij supertrots zijn op de inzet van onze vrijwilligers. Die hebben ervoor gezorgd dat wij een prima concours hebben kunnen houden.”

Nieuws

menu