Hoogevener Sytze Spijker Nederlands jeugddamkampioen

 Sytse Spijker: "Plezier houden in het spel vind ik het belangrijkst."

Sytse Spijker: "Plezier houden in het spel vind ik het belangrijkst."

Hoogeveen stond vorige week in het teken van het NK Vrouwendammen. In die week werd er in ’s-Gravenzande ook het Nederlands jeugdkampioenschap voor aspiranten (leeftijden t/m 16 jaar) gehouden. Drie Hoogeveense spelers deden hier aan mee: Sytze Spijker (15), Roland Kreeft (16) en Nick Bolks (15). Sytze Spijker en Roland Kreeft (3e) streden samen met Matheo Boxum (2e) in een barrage om de titel. Na 9 rondes hadden zij met z’n drieën 14 wedstrijdpunten. Het was Sytze Spijker die met de titel afreisde naar Hoogeveen.

De Hoogeveense jeugddammer behaald hiermee zijn eerste Nederlandse titel. Hoogste tijd om een aantal vragen te stellen aan de kersverse Nederlandse kampioen.

Hoe ben je begonnen met dammen?

Ik ben begonnen met dammen via mijn basisschool (red: Het Koraal). De school deed en doet nog steeds elk jaar mee met het schooldamtoernooi. De Hoogeveense Damclub gaf lessen en de beste kinderen mochten meedoen met het toernooi. Ik vond die lessen leuk en op een beetje aandringen van vrienden die al bij de club zaten ging ik er ook heen. Ik speel nog steeds bij deze club en het is een leuke club met veel (jeugd)leden.

Had je voor het NK nog voorbereid?

Voor het toernooi heb ik nog wat extra trainingen gehad. Verder heb ik me op al mijn tegenstanders voorbereid. Ik kijk dan in een database met partijen wat hun favoriete openingen zijn en bedenk wat ik tegen ze ga spelen.

Wat waren je verwachtingen?

Voor het toernooi was mijn doel een top-3 klassering, wat recht geeft op deelname aan het jeugd EK en WK. Ik dacht dat een derde plaats zeker te doen zou zijn, maar dat hoger niet heel realistisch zou zijn met twee sterke jeugdspelers Roland Kreeft en Matheo Boxum.

Hoe verliep het toernooi?

De eerste vier partijen verliepen goed. Ik won drie partijen en zette Roland Kreeft flink onder druk, maar kwam helaas niet verder dan remise. De volgende twee partijen was ik wat onnauwkeuriger, waarna mijn tegenstanders me in de problemen hadden kunnen brengen. Maar gelukkig deden ze dat niet, waarna ik beide partijen nog winnend afsloot. In partij 7 en 8 speelde ik twee ongelukkige waar ik winstkansen liet liggen. De laatste dag werd ik een beetje ziek en speelde een matige partij. Toch gaf ik niet op en sleepte er nog een puntje uit. Dit was genoeg om er een barrage uit te slepen.

Wat gebeurde allemaal in de barrage?

In de barrage speelden we allemaal nog een keer tegen elkaar met minder bedenktijd, waardoor de kans op fouten groter wordt. In de eerste partij strafte ik wat onhandige zetten van Roland Kreeft af en won de partij redelijk snel. De tweede partij tegen Matheo Boxum was heel spannend. Het was een ingewikkelde partij die ons beiden veel tijd kostte. We zaten beiden in hevige tijdnood. Op een gegeven moment verwachtte ik een ruil die de stand zou vereenvoudigen, maar hij deed iets totaal geks. Daardoor kwam ik gewonnen te staan en wist ik dat ik Nederlands kampioen zou worden. Ik was superblij!

Op welke partij kijk je met een goed gevoel terug?

Mijn beste partij van het toernooi vind ik de vierde partij. Ik had een opening tegen Alex Poliakov voorbereid. Hij speelde in de vorige ronde ook de gespeelde foutieve opening. Ik verwachtte dat hij tegen mij misschien wat anders ging doen, maar ik kreeg 20 zetten lang dezelfde opening. Mijn opening was dus zeer voordelig. In de rest van de partij bouwde ik het voordeel uit en won overtuigend.

Wat zijn jouw toekomstplannen op damgebied?

Ik denk niet vaak echt na over de toekomst. Ik kijk meestal over een periode van ongeveer een jaar vooruit. Ik heb me nu geplaatst voor het WK. Het WK is eind oktober/begin november en daar werk ik naartoe. Dat wordt mijn eerste WK. In de toekomst zou het me leuk lijken om NK’s bij volwassenen te spelen. WK’s lijken me ook heel leuk, maar ik zie wel hoe ver ik kom. Plezier houden in het spel vind ik het belangrijkst.

Kunnen wij jou in de zomer nog zien schitteren achter het dambord?

In de zomer doe ik mee aan het Hoogeveen Open toernooi. Dat toernooi wordt van 15 t/m 20 augustus gehouden in de Magneet. Ik doe elk jaar mee aan dat toernooi en het is leuk om weer bekenden tegen te komen. Ik heb nog niet echt doelen voor dat toernooi, ik hoop vooral tegen sterke spelers te spelen. Momenteel staan er drie grootmeesters en vier internationale meesters op de deelnemerslijst. Het zou leuk zijn om ze te mogen treffen. Voor de rest heb ik nog geen plannen. Ik ga nu eerst de titel vieren met een leuke vakantie.