Hoogeveense jeugdschakers na zwaarbevochten zege door naar halve finale Noordelijke jeugdcompetitie

Het Hoogeveense team vecht zich naar de zege.

Het Hoogeveense team vecht zich naar de zege. Foto: Foto Jeroen Bottema

De jeugdleden van Schaakclub Hoogeveen hebben zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van de Noordelijke jeugdcompetitie. Het team won met het 3-1 van Ten Boer 2. In de halve finale moet het volgende maand aantreden tegen Philidor uit Leeuwarden.

Het was een zwaarbevochte zege voor de Hoogeveense jeugd. Nena Bruins was als eerst klaar. Ze verloor ternauwernood. Nena was ’s middags nog opgeroepen als vervanger en speelde haar eerste partij waarbij ze moest noteren. Nena kwam goed uit de opening, maar was toch afgeleid door het opschrijven vaan de zetten, waardoor ze na een klein foutje verloor. Direct daarna wist Luuk Zilverberg zijn partij eenvoudig te winnen. Het hing vervolgens van Maté Hack en Gerben de Putter af. Maté speelde een erg spannende partij. Het ging lang gelijk op, totdat hij bijna mat stond. Er was geen verdediging meer mogelijk tegen dit mat, dus begon Maté zijn tegenstander maar schaak te geven. Voordat iedereen het doorhad kon Maté zijn tegenstander mat zetten en was de partij toch gewonnen. Ondertussen had Gerben een mooie voorsprong opgebouwd. Hij wist daarna op een mooie manier te winnen en de halve finale plaats voor Hoogeveen veilig te stellen.

Mooie week voor jeugdschakers

Het was sowieso een mooie week voor de Hoogeveense jeugdschaker. Het 8-jarige talent Besher Mousa speelt dit seizoen ook bij de volwassen. Twee weken geleden promoveerde hij naar de A-groep en daar speelde hij dinsdag al remise tegen 13-voudig clubkampioen Christiaan Mol. Later in de week kreeg Nena Bruins een wildcard voor het NK tot en met 12 jaar dat in mei in Rijswijk wordt gespeeld.