Hoogeveense jeugdschakers komen net tekort tegen het Leeuwarden Philidor, maar gaan in juni in de slag voor een derde plaats

Het Hoogeveense schaakteam verliest de halve finale maar net.

Het Hoogeveense schaakteam verliest de halve finale maar net. Foto: Jeroen Bottema

De Hoogeveense schaakjeugd gaat in juni proberen derde te worden in de Noordelijke Jeugdcompetitie (NJC). De halve finalewedstrijd tegen Philidor uit Leeuwarden werd nipt verloren.

Op papier waren de spelers uit Leeuwarden favoriet. Bij een uitslag van 3-1 lijkt het niet echt spannend te zijn geweest, maar dat was het zeker wel. Lange tijd leek er minstens een gelijkspel in de lucht te hangen. Zeker nadat Luuk Zilverberg de eerste partij op een slimme manier had gewonnen. Gerben de Putter en Besher Mousa hadden toen mooie posities op het bord. Maté Hack was in een trucje van zijn tegenstander getrapt en moest in de achtervolging.

Klein foutje fataal

Besher had het op papier erg zwaar. Zijn tegenstander was ouder en was volgens de ranking veel beter. Toch kwam Besher heel goed te staan. Aan het eind van een lange technische fase maakte hij echter en klein foutje, waardoor zijn tegenstander ineens beter kwam te staan en de partij wist te winnen. Gerben kwam daarna op een ongelukkige manier in het eindspel terecht en kon het niet redden. Zo was het als vaker dit seizoen wachten op een wonder van Maté. Hij had zijn achterstand kleiner weten te maken, maar dat bleek niet genoeg om er nog een puntje uit te slepen. Zo was de nederlaag een feit.

Basisschool De Heidevlinder niet door

Zaterdag werd het Noordelijke kampioenschap schaken voor Basisscholen gehouden. De Heidevlinder uit Zuidwolde had zich daarvoor geplaatst. In de strijd met enkele Groningse scholen, waar schaakles een vast onderdeel van het lesprogramma is, kwam het team tekort om zich te plaatsen voor de landelijke finale.