Hoogeveense jeugddammer Wouter Sosef aan kop

Het Hoogeveen Open damtoernooi nadert zijn einde. Na zes rondes staat jeugdspeler Wouter Sosef (17) van damclub HDC Hoogeveen verrassend aan kop. Sosef heeft maar liefst 10 punten. Internationaal meester Jitse Slump uit het Limburgse Landgraaf heeft evenveel punten, maar een zwakker programma gekregen. Vandaag spelen de twee toppers tegen elkaar. De derde plek wordt bezet door damgrootmeester Auke Scholma.

 Rick Hakvoort.

Rick Hakvoort. Foto: Zainal Palmans

Sosef speelt een ijzersterk damtoernooi en boekte prachtige zeges op MI Christian Niami uit Kameroen, Veendammer Henk Kalk en Matthias de Kruijf uit Barneveld. Niami werd met een sterke aanvalsstrategie naar de pijnbank gebracht. Kalk werd akelig vastgezet op zijn lange vleugel. Hierdoor lag de andere vleugel helemaal open. Het was voor Sosef niet meer moeilijk om een winnend doorbraakplan in te zetten. De Kruijf werd in het late middenspel verrast door een geniepige slagkeuzecombinatie.

Damtalent ontdekt op basisschool

Sosef damt alweer zeven jaar. Zijn damtalent werd door organisator Gerard Bruins en Zainal Palmans al snel onderkend na een aantal bezoekjes aan basisschool de Johannes Calvijnschool. Via het schooldammen is zijn interesse voor het dammen enorm gegroeid. Sosef heeft meerdere malen meegedaan aan het Nederlands jeugdkampioenschap. Zijn beste prestatie was een tweede plek op het NK sneldammen. De afgelopen 1,5 jaar is Sosef actief bezig met het trainen op het online platform Lidraughts. Zijn rekenvaardigheid en tactisch inzicht zijn hiermee enorm versterkt.

De Hoogeveners doen het sowieso behoorlijk goed. Rick Hakvoort (vierde) en Zainal Palmans (vijfde) staan op 9 punten. Hakvoort hield zich knap staande tegen grootmeester Auke Scholma. Palmans verloor in de vijfde ronde van Slump, maar herstelde zich knap in de vijfde ronde. Beide Hoogeveners spelen in het eerste tientalteam van Hoogeveen.

Flinke comeback

Damster Nicole de Vries (17) maakt ook een flinke comeback en staat op een mooie 25 e plek met 8 punten. Ze begon met nul punten uit twee rondes, maar revancheerde zich uitstekend met een mooie zegereeks. In de zesde ronde versloeg ze met prachtig strategische en tactisch spel MF Raoul Alias uit Curaçao.

De damweek van Hoogeveen is maandag van start gegaan met 110 deelnemers. Morgen is de laatste ronde. Dan weten we wie de winnaar is van de twaalfde editie. De laatste ronde start om 10.00 uur en de prijsuitreiking is omstreeks 15.00 uur. Het damtoernooi vindt plaats in het MFC De Magneet in Krakeel. Het toernooi is ook online te volgen op www.damclubhoogeveen.nl/toernooien .