Hoogeveense damjeugd speelt sterk op WK in Polen

Nicole de Vries (archief). Foto: Vera Brunink

In het Poolse stadje Szklarsa Porebe, omringd met prachtig natuur en imposante gebergte, wordt momenteel het wereldkampioenschap jeugddammen gehouden. Drie Hoogeveense jeugddammers doen daar aan mee. Dit zijn Nicole de Vries (18), Lisa Scholtens (16) en Roland Kreeft (15).

Na vijf ronden doen de Hoogeveners het erg goed. Nicole de Vries staat op een tweede plaats bij de junioren meisjes (onder 19 jaar). Ze boekte een drietal sterke overwinningen tegen geduchte opponenten uit Rusland en Wit-Rusland. In de vijfde ronde won ze van een van de favorieten, de Russische Aliona Bolshakova. Bolshakova is kampioene van Rusland en voormalig Europees jeugdkampioene. In de opening maakte de Russische een grove fout waardoor Nicole met een nuttige combinatie al snel een schijf voor kwam te staan. Dit gaf de Hoogeveense niet meer weg. In deze categorie worden in totaal acht ronden gespeeld.

Gedeelde derde plaats

Ook Lisa Scholtens, spelend bij de aspiranten meisjes (onder de 16 jaar), heeft net als Nicole zeven punten uit vijf ronden. Hiermee staat ze op een gedeelde derde plaats. Met fraai aanvalsspel wist ze een Litouwse en een Letse te verslaan. In de vijfde ronde verraste ze haar landgenoot Luise Gabbert met een fraaie openingscombinatie, die over vijf schijven ging. Ze treft in de zesde ronde de titelfavoriet Tunaara Fedorova uit Rusland.

In de middenmoot

Roland Kreeft staat in de middenmoot met een gemiddelde score van zeven punten uit vijf ronden. Hij speelt in een sterke aspiranten groep. Zijn enige overwinning boekte hij in de tweede ronde tegen een Litouwer. In de vijfde ronde hielt hij zich knap staande tegen de Wit-Russische Heorhi Vidzerka die ook de meestertitel draagt. Roland wacht rustig zijn kansen af en die zullen vast wel komen voor hem.

Het WK is maandag van start gegaan en zaterdag is alweer de laatste ronde. Zondag vindt er ook nog een WK sneldammen plaats.

Nieuws

menu