Hoogeveense Damclub wint opnieuw van concurrent

Nick Waterink in spannende strijd gewikkeld.

Nick Waterink in spannende strijd gewikkeld.

Het eerste team van de Hoogeveense Damclub heeft voor het tweede weekend op rij een concurrent verslagen. In en tegen Doetinchem waren de Drentenaren met 8-12 te sterk, ondanks nederlagen van de twee belangrijke steunpilaren Palmans en Stempher. Naast het vlaggenschip van de club werkten ook de drie andere teams hun ronde in de clubcompetitie af. Het 2e en 3e team traden aan tegen DIOS met een gelijkspel en winst als resultaat. Het vierde team bleek een paar maten te klein voor Troch Tinken Sterk.

De hoofdmacht van Hoogeveen begon teleurstellend aan de wedstrijd, doordat de eerste Hoogeveense speler met een virtuele rating van de boven de 1400, Zainal Palmans, kopje onder ging tegen Leopold Sekongo. De Internationaal meester omsingelde het centrum van Palmans op uitmuntende wijze. Na een slagzet bleef het in stukken gelijk, maar de positie van de kopman van Hoogeveen was niet meer te houden (2-0 Doetinchem).

Het geheime wapen Thio

Aan het tweede bord nam het geheime wapen Hans Thio het voor het Drentse collectief op tegen Gerhard van Kampen. Na een zeer interessante partij waarin Van Kampen het overwicht leek te hebben werd, mede door de druk van de klok, de vrede getekend. De analyseprogamma’s gaven achteraf aan dat Thio had kunnen verliezen door een verrassende vastloopvariant. Aspirant Roland Kreeft blijft het maar goed doen. In zijn eerste jaar als basisspeler voor het eerste team heeft hij nog geen wedstrijd verloren en ook ditmaal speelde hij uitmuntend tegen de toch niet zwakke Dinant Spieker. In een klassieke stelling leek Kreeft zelfs winstkansen te hebben, maar meer dan remise zat er niet in. (4-2 Doetinchem)

Eerste overwinning voor Hoogeveen

Na deze achterstand begon het eindelijk te lopen voor de gedoodverfde titelkandidaat uit Hoogeveen. Rick Hakvoort kreeg de eer om als eerste een overwinning te noteren voor de uitspelende ploeg. Na een complexe opening kwam Hakvoort tijdelijk een schijf voor tegen Gep Leeflang. Deze schijf werd weer opgepeuzeld, maar Leeflang bleef met een hoog opgeschoven schijf zitten. Met precisiewerk van Hakvoort -en wellicht wat minder secuur spel van de tegenstander- werd de schijf uiteindelijk toch opgepeuzeld en daarmee was de partijwinst een feit (4-4).

Hoogeveen slaat genadeloos toe

Na twee puntendelingen van Maarten Wichgers en Martijn Vissers tegen de gebroeders Rinner was het gedaan met de gelijke spelen en sloeg Hoogeveen genadeloos toe. Nick Waterink vernietigde de aanval van Bert Woolschot met een perfect uitgevoerde omsingeling, Klaas Hendrik Leijenaar bleek de sterkste in een wederzijdse aanvalspartij tegen Gerrit Wassink en de uit Polen ingevlogen Natalia Sadowska bracht met uiterst nauwkeurig spel de stugge Henk Hoekman in steeds groter wordende problemen, welke uiteindelijk tot capitulatie van Hoekman leidden. Tussendoor deed Jochem Zweerink nog wat terug tegen Michel Stempher. In het middenspel verraste Zweerink de teamleider van Hoogeveen met een erg sterke afwikkeling. Stempher probeerde nog te redden wat er te redden viel, maar het mocht niet meer baten (12-8 Hoogeveen).

Over twee weken volgt een op papier minder sterke tegenstander. In eigen huis is dan vanaf 12u de damformatie uit Lent te gast.