Hoofdklassers spelen vijfde competitieronde. Clubs uit lagere klassen beginnen met de competitie

Als de Hoofdklassers komend weekend hun vijfde wedstrijd van het seizoen gaan spelen, beginnen de overige clubs met de competitie. Elim moet direct aan de bak bij titelkandidaat Gramsbergen. De competitie begint ook met De Woldenderby tussen ZZVV en Vitesse ’63.

ZZVV hier in actie tegen Tiendeveen.

ZZVV hier in actie tegen Tiendeveen. Foto: Esther van de Wal

Zaterdag

Hoofdklasse B: HZVV speelde al twee keer gelijk en staat op de elfde plaats. De ploeg van trainer Rick Mulder speelt een thuiswedstrijd tegen Genemuiden. Dat wordt een pikant duel, omdat ex-HZVV-doelman Hidde Streutker naar Genemuiden vertrok. Hij raakte echter geblesseerd en het is de vraag of hij onder de lat staat bij de gasten. Genemuiden is na de nederlaag tegen Volendam goed op dreef met drie zeges op rij en een tweede plaats. De wedstrijd HZVV-Genemuiden stond al 14 keer op het programma, maar HZVV won thuis nog nooit van Genemuiden. HZVV is erop gebrand die primeur te kunnen realiseren. Noordscheschut kent de kracht van Genemuiden al, want het verloor met maar liefst 0-7. Noordscheschut gaat op bezoek bij DETO, dat zesde staat met zeven punten. Deto versloeg knap Eemdijk met 3-2 en hield Urk op 1-1. Een sterk begin van de ploeg en opnieuw wacht Noordscheschut een zware uitwedstrijd. Zij troffen elkaar nauwelijks. Afgelopen seizoen won Deto zonder publiek in Noordscheschut met 1-3.

2J: Elim is uitstekend op dreef en won alle drie bekerduels tegen tweedeklassers. De ploeg heeft daardoor het nodige vertrouwen getankt om het doel handhaving te kunnen realiseren. Elim treft het niet, want het gaat op bezoek bij titelkandidaat Gramsbergen en dat is direct een tegenstander van formaat. In 2020 werd dit duel in Elim in twee keer gespeeld en verloor Elim met 2-3. Een lastig begin. De Weide staat ook voor een lastig uitduel, want het gaat op bezoek bij Desz in Zwartsluis. Desz verloor voor de beker met 1-4 van sc Emmeloord, terwijl De Weide verder bekert door twee zeges. Beide ploegen troffen elkaar acht keer en beide wonnen twee keer. Er lijken winstkansen te zijn voor De Weide.
3D: De competitie begint met een derby, want De Woldenderby ZZVV-Vitesse ’63 staat op het programma. ZZVV deed het goed in het bekertoernooi en bekert verder na een 10-0 zege op Tiendeveen. Vitesse ’63 maakte indruk met een 3-5 zege bij Hollandscheveld en bekert ook verder. Beide gaan met een goed gevoel de competitie in. Hoogeveen heeft een goede voorronde van de beker achter de rug. Het maakte 24 doelpunten, terwijl tegenstander CSVC zestien keer scoorde in het bekertoernooi. Hoogeveen lijkt licht favoriet in Coevorden, maar zal flink aan de bak moeten. Hollandscheveld liet de eerste knock outronde van het bekertoernooi op jammerlijke wijze glippen. Tegen Vitesse gaf het een 3-1 voorsprong uit handen en is uitgebekerd. De ploeg ontvangt BSVV van trainer Ben Batterink uit Alteveer. De thuisclub wil graag revanche, maar zal wel beter voor de dag moeten komen dan zaterdag.
4D: SCN bekert verder na drie zeges en gaat met een goed gevoel de competitie in. Het ontvangt SVBO, dat met 0-11 won van Erica ’86 en met 1-8 van NKVV. Vier jaar geleden speelden beide voor het laatst tegen elkaar en toen won SCN met 6-1. Nieuw Balinge verraste na twee bekernederlagen DKB met 2-1 en dat was een knappe prestatie. Die winst zal de ploeg vertrouwen geven voor het uitduel bij WVV, dat verder bekert na drie zeges. Zes keer troffen de ploegen elkaar en vijf keer werd het gelijk. Tiendeveen kende een moeizame voorbereiding met onder andere drie bekernederlagen. De 10-0 bij ZZVV zal nog wel even nawerken. Zaterdag moet de knop om voor de thuiswedstrijd tegen Borger. Vier keer eerder trof Tiendeveen Borger en de laatste zege dateert van 2004/2005. Tiendeveen snakt naar een overwinning.
5G: VCG kan terugkijken op een goede bekervoorronde met twee zeges en een nipte nederlaag tegen SCN. De ploeg gaat op bezoek bij Alcides dat afgelopen seizoen startte met een zaterdagteam, maar het speelde maar twee duels, waarvan één tegen VCG. Voor de beker won Alcides van Espel en De Walde, dus VCG zal gewaarschuwd moeten zijn. Een andere nieuwkomer op zaterdag is Steenwijk en dat is de tegenstander van VVAK in Kerkenveld. In het seizoen 2013/2014 speelde Steenwijk één seizoen mee, maar daarna stopte men ermee tot vorig seizoen. VVAK speelde nog nooit tegen Steenwijk en de tegenstander is dan ook een blanco blad.

Zondag

Hoofdklasse A: Hoogeveen won ook haar vierde duel en gaat ruim aan kop met de maximale score. Een prima start van de ploeg van trainer Nico Haak. Zijn ploeg brengt zondag een bezoek aan nummer zeven RKAVV in Leidschendam. RKAVV verloor zondag met 0-2 van Velsen, maar won wel in Emmen met 0-1. Twee seizoenen geleden speelde Hoogeveen al eerder in Leidschendam tegen RKAVV, maar dat werd een 4-1 nederlaag. Gezien de huidige vorm moet Hoogeveen in staat geacht worden ook haar vijfde duel te winnen.
2K: Zuidwolde bekerde niet verder door de 0-2 nederlaag tegen Achilles 1894. De ploeg begint de competitie met een uitduel tegen Veno. Veno speelt nog niet zo lang in de tweede klasse. Vijf keer troffen de ploegen elkaar en Zuidwolde won vijf keer. De laatste keer was in 2014 toen Zuidwolde met 0-7 won. Dat zegt natuurlijk niets, Zuidwolde moet gewaarschuwd zijn, want Veno heeft zich aardig versterkt. Pesse krijgt een herkansing in de tweede klasse na het afgebroken afgelopen seizoen waarin het alle wedstrijden verloor. Pesse gaat naar Emmeloord en dat is meteen een tegenstander van formaat. Sinds 2014 speelt Emmeloord in de tweede klasse. Van de drie onderlinge duels won Pesse er geen. De ploeg van trainer Harm Spijker zal vooraf tevreden zijn met een punt.
3D: Hodo kwam met de schrik vrij in het bekerduel bij Vios door een late gelijkmaker, waardoor de ploeg van Eric Prins verder bekert. De competitie wordt gestart met een thuiswedstrijd tegen Olyphia uit Noordwolde. Olyphia speelde jaren in de tweede klasse, maar degradeerde in 2019 naar de derde klasse. Het piepjonge Hodo moet in staat worden geacht de eerste drie punten thuis te houden.