Hodo degradeert na verlies in kraker tegen Beilen

Hodo, hier tegen Zuidwolde, is gedegradeerd.

Hodo, hier tegen Zuidwolde, is gedegradeerd. Foto André Weima

Hodo speelde de laatste competitiewedstrijd in en tegen Beilen, de degradatiekraker in de 2e Klasse J (zon.). De nummer 10 tegen de nummer 11 op de ranglijst, met slechts 1 punt verschil in het voordeel van v.v. Beilen. Er was dan ook maar een opdracht voor de mannen van Eric Prins, winnen van v.v. Beilen of anders gezegd ‘erop of eronder’.

Menig Hodo-aanhanger was zeer benieuwd en ook gespannen, hoe de zwartwitters uit Hollandscheveld uit de startblokken zouden komen. Vooraf was het duidelijk, dat het geen makkie zou worden. Beilen heeft, na de nederlaag in Hollandscheveld begin dit jaar, de opgaande lijn weten op te pakken, hetgeen de mannen uit Hollandscheveld niet echt is gelukt.

Spanning

Bij de start van deze kraker was bij beide teams duidelijk te zien, dat er de nodige spanning op deze laatste competitiewedstrijd zat. Verkeerde passes, weinig beweging en het nodige oponthoud aan de zijde van de gastheren. Kortom, de vonken spatten er dan ook niet vanaf in de beginfase. Gedurende het eerste deel van de wedstrijd kreeg Hodo wel een drie à viertal corners, maar echt gevaar ontstond er niet.

De eerste gevaarlijke situatie voor keeper Remco Vos van Beilen ontstond na een kwartier spelen. Een verre ingooi van Patrick Metselaar bereikte Sander Danes, die de bal teruglegde op Jorn Smit, maar raakte de bal niet goed, waardoor de keeper van Beilen de bal eenvoudig kon oppakken. Beide teams hanteerden veelal de lange ballen zonder dat het voor één van beide doelen echt gevaarlijk werd.

Pas na zo‘n 25 minuten spelen kreeg keeper Kayran Nijenbanning van Hodo het eerste schot op zijn doel. Kort daarna moest de Hodo-keeper wel handelend optreden, na een misverstand in de Hodo-verdediging. Daar de Geel-Zwarten niet zo zeer op jacht waren om een voorsprong te forceren, door met name de achterste linie gesloten te houden en Hodo onvoldoende druk kon zetten, verliep de wedstrijd rustig kabbelend naar het rustsignaal van de goedleidende scheidsrechter Laurens Tolman.

Geblesseerd

In de rust werd de aangeslagen en geblesseerde linker vleugelverdediger Patrick Metselaar vervangen door Stefan Kikkert op het middenveld in te brengen. Toch was het wederom Kayran Nijenbanning, die de Hollandschevelders behoedde van een achterstand. Na ruim een uur spelen was Hodo dichtbij een doelpunt. Een aanval via links, ingezet door Boy Schonewille met een pass op Jorn Smit, die op rechts Sander Danes bereikte. Zijn schot belandde helaas aan de verkeerde kant van de paal en wel in het zijnet. Zowel aan de zijde van Beilen als Hodo werd er door beide trainers gewisseld.

Bij Hodo kwam Bram Folkers in het veld voor Jorn Smit. In het laatste kwartier van de wedstrijd probeerden ZwartWitters de nodige druk naar voren te zetten om een voorsprong te forceren, waarbij slechts kleine kansjes werden gecreëerd. Hierdoor moest Hodo de nodige risico’s nemen, want een gelijkspel leverde immers ook degradatie op.


In de 90ste minuut, waar een klutsende kopbal tussen 2 Hodo-verdedigers de aanleiding was, kwam aanvaller Wouter Dijk onverwachts in balbezit en vrije positie, die vervolgens behendig de Hodo-keeper omspeelde en vrij kon inschieten. Hiermee bracht Dijk, met veel gejuich en applaus door de Beilen-aanhangers, de 1-0 op het scorebord, waardoor hun rechtstreekse degradatie nagenoeg was afgewimpeld. Ondanks met nog enkele doelpogingen van Hodo-zijde in de resterende blessuretijd, bleef de stand 1-0 in het voordeel van Beilen en was de rechtstreekse degradatie in de 2de Klasse I(zon.) een feit, terwijl precies een jaar geleden het kampioenschap in de 3de Klasse(zon.), uit tegen Dwingeloo, werd behaald en vervolgens werd gevierd.