HZVV-jeugd werkt samen met Landstede Sport en Bewegen

Bij de foto: Elke woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur is er bij HZVV een voetbalmiddag voor leden tot twaalf jaar. Jeffry Snijder

Hoogeveen - In de huidige vrijwel voetballoze periode proberen voetbalclubs toch activiteiten te organiseren voor haar jeugdige leden. Bij HZVV kunnen kinderen tot twaalf jaar elke woensdagmiddag deelnemen aan een voetbalmiddag, waarbij op speelse wijze voetbaltrainingen worden gegeven. De activiteit is een samenwerking tussen HZVV en Landstede Sport en Bewegen in Zwolle

Organisator van de voetbalmiddag is Hoofd Jeugdopleiding van HZVV, Jeffry Snijder. In deze coronatijd, waarbij de sport grotendeels stil ligt, wil hij toch een voetbalactiviteit voor de jeugd organiseren. ,,Kinderen tot twaalf jaar mogen wel sporten, mits het georganiseerd gebeurt,” legt Snijder uit.

Zeventig kinderen

,,De kinderen gaan nu niet naar school en zij bewegen minder dan normaal. Vandaar dat ik op het idee kwam voetbalmiddagen te organiseren. De eerste keer kwamen er zeventig kinderen.” Aangezien de studenten van de opleiding Sport en Bewegen op Landstede in Zwolle in deze tijd nauwelijks ergens stage kunnen lopen, ontstond er een samenwerking. ,,Alles gaat nu online. Dat is prachtig, maar de studenten komen door corona niet aan hun stage-uren toe. Landstede nam contact op en daaruit is voortgekomen dat hun studenten stage lopen tijdens deze voetbalmiddagen bij HZVV en daarmee punten kunnen halen. Vooraf waren we al tevreden geweest met dertig jeugdleden, maar zeventig kinderen is een enorm succes.”

Op een spelende manier

Jeffry Snijder begeleidt de studenten bij het voorbereiden en het geven van de trainingen. ,,We maken samen trainingen, doen de voorbespreking en de nabespreking. Het gaat allemaal op een spelende manier met bijvoorbeeld kleine partijvormen. Wij gaan hiermee door zolang de lockdown er is. Alle HZVV-leden tot twaalf jaar zijn welkom.” Naast de studenten zijn er ook HZVV-trainers die als trainer fungeren tijdens deze voetbalmiddagen. Tijdens de derde voetbalmiddag op woensdagmiddag volgt docente Rune Mondt van Landstede Sport en Bewegen Zwolle haar studenten tijdens de training. Door de gure wind is de gevoelstemperatuur op het complex van HZVV rond het vriespunt. Het deert de meeste kinderen niet.

De vijftig kinderen zijn verdeeld in vier groepen met zes trainers, waarvan enkele stagiaires van Landstede. ,,Wij zijn van plan hier een leerplek voor de studenten van te maken,” zegt Rune Mondt. ,,De bedoeling is dat de studenten op woensdagochtend les krijgen bij HZVV en ’s middags daar training geven. Het gaat om eerstejaars studenten Sport en Bewegen. Het is een basisjaar, waarna ze kunnen kiezen welke richting hun voorkeur heeft. Met deze studie zou je bijvoorbeeld professioneel voetbaltrainer kunnen worden. Het zal niet beperkt blijven tot voetbal, maar het is de bedoeling dat we op termijn hetzelfde principe ook bij andere sporten gaan toepassen.”

Tikkertje als warming up

Op het HZVV-jeugdveld trainen de jongste leden. Ze lopen met de bal en twee jongens moeten de bal afpakken. Een jongen zit langs de kant en doet niet mee. Als hij uit de mond van de trainer het woord ‘partijtje’ hoort is hij gauw weer hersteld. Op veld twee doen de iets oudere kinderen tikkertje als warming up. Al gauw zijn rode hoofden zichtbaar en de lol spat eraf. Na de warming up moeten ze met bal naar diverse hokken dribbelen, terwijl twee jongens de ballen moeten afpakken. Het fanatisme is groot en na een keiharde overtreding staan beiden lachend weer op. Bij de twaalfjarigen heerst er gedrevenheid en concentratie. De trainer gooit de bal in het veld en van twee partijen komen spelers aangesneld met het doel om de bal in één van de vier doeltjes te schieten. De wil om te winnen straalt er vanaf. De trainingen worden afgesloten met een partij. Na twee uur zit de voetbalmiddag erop en is de energie bij de meesten ook wel op.