HDC Hoogeveen verliest damderby van Hijken DTC

Jeugdspeler Roland Kreeft (rechts) vergeet te winnen

Jeugdspeler Roland Kreeft (rechts) vergeet te winnen

De Drentse klassieker tussen damclub HDC Hoogeveen en Hijken DTC eindigde zaterdag in het voordeel van de Hijkenaren: 13-7. Toch was de wedstrijd zeer spannend en gaven de Hoogeveners goed verweer tegen de grootmeesters.

Hoogeveen begon uitstekend aan de wedstrijd. Topscorer Zainal Palmans zat aan bord 9 tegen zijn talentvolle pupil Matheo Boxum. Boxum wou zijn trainer een lesje leren en speelde zeer verdienstelijk. Palmans liet zich niet kennen en zorgde in het middenspel voor vuurwerk toen hij een gigantische klapper uithaalde waarin 14 schijven van het bord werd geslagen. (0-2). Hijken moest vervolgens vol aan de bak om de achterstand goed te maken. Klaas Leijenaar had in grootmeester Martin Dolfing een zware kluif. Leijenaar begon slordig de wedstrijd en voelde de hele wedstrijd de druk. Dolfing maakte met een strakke hand de gelijkmaker (2-2).

Wereldkampioen zet Hijken op voorsprong

Op de onderste borden moesten de punten worden gescoord voor Hoogeveen. Maikel Palmans bleek tegen invaller Siep Buurke tegen een muur te lopen. De 3-voudig wereldkampioen Roel Boomstra brak wel de muur van de Hoogeveense teamleider Michel Stempher. Stempher was niet opgewassen tegen de verfijnde techniek van de wereldkampioen (5-3). Toch leek Hoogeveen op de overige borden kansen te krijgen. Rick Hakvoort kwam uit een complexe opening voordelig te staan. Jansen moest behoorlijk aan de bak om de schade te herstellen. Keita Desmet behaalde vervolgens een knappe remise tegen grootmeester Auke Scholma (7-5).

Roland Kreeft vergeet te winnen

Het tweede doelpunt voor Hoogeveen moest komen van Roland Kreeft tegen Jan Ekke de Vries. De aanvallende Kreeft putte de lange vleugel van De Vries helemaal uit en kreeg daardoor een winnende doorbraak. Toch werd de overwinning niet verzilverd, want Kreeft liet wat gaten vallen in zijn eigen verdediging. Als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander het wel. Sadowska hield zich lang staande tegen grootmeester Wouter Sipma, maar in tijdnood stortte haar stand als een kaartenhuis in (10-6).

Sterk debuut van Lisa Scholtens

Debutant Lisa Scholtens en Maarten Wichgers konden de nederlaag niet meer voorkomen. Scholtens speelde een sterke aanvalspartij tegen Henk Kalk en leek naar een strategische overwinning af te stevenen. Kalk voelde de druk en verdedigde zich kranig. Wichgers kreegt een zwaar eindspel op het bord tegen grootmeester Aleksej Domchev. Uiteindelijk vergat Wichgers zichzelf te belonen met een punt (13-7). Over twee weken speelt Hoogeveen een thuiswedstrijd tegen Witte van Moort uit Westerhaar. HDC Hoogeveen bezet de zesde plek in de ereklasse en staat er goed voor om te handhaven.