De top van de Col du VAM die op 19 en 20 juni als scherprechter zal fungeren bij het NK wielrennen.

VAM-berg kan zich opmaken voor wielerfeest: groen licht voor publiek tijdens NK wielrennen

De top van de Col du VAM die op 19 en 20 juni als scherprechter zal fungeren bij het NK wielrennen.

De organisatie van het NK wielrennen op de VAM-berg heeft groen licht gekregen van de overheid om toeschouwers bij het evenement toe te laten. Per dag zijn er tweeduizend wielerfans welkom.

Het maakt de weg vrij voor een wielerfeest op de Drentse pukkel bij Wijster, waar op 19 en 20 juni wordt gestreden om de nationale driekleur. Op zaterdag zullen de beloften-mannen en de vrouwenprofs in actie komen, op zondag is het de beurt aan de manlijke profs.

Vanwege de nog steeds geldende coronaregels is het aantal toegangsbewijzen gelimiteerd op tweeduizend per dag. Toeschouwers betalen 15 euro en kunnen via het programma Testen voor Toegang (testenvoortoegang.org) een gratis test ondergaan in een teststraat naar keuze. De teststraten zijn onder meer te vinden in Emmen, Assen, Drachten en Leeuwarden.

Dolgelukkig

Organisator Thijs Rondhuis in dolgelukkig met de definitieve go voor het beperkt toestaan van publiek bij het kampioenschap. ,,Dit is in vergelijking met vorig jaar pure winst’’, stelt Rondhuis, die ook in 2020 een NK op touw zette op de VAM-berg, toen nog zonder toeschouwers. ,,De renners zullen weer sfeer ervaren. Voor de wielerliefhebbers is dit een mooie gelegenheid om in eigen land weer een koers van dichtbij te kunnen bekijken. Met de 15 euro zijn onze kosten gedekt en de toeschouwers hoeven geen kosten te maken voor een test. Zo kunnen we met z’n allen veilig en voor een relatief lage prijs weer genieten van onze favoriete sport.’’

Belangstellenden moeten bij de online registratie bij Testen voor Toegang de optie ‘Publiek bij Sportwedstrijd’ aanvinken. Bij het kiezen van een tijdvak dient rekening te worden gehouden met het feit dat een negatieve test maximaal 40 uur geldig is. Er wordt een code verstrekt waarmee op de mobiele telefoon een QR-code kan worden gedownload. Die vormt samen met het ticket (te bestellen via Van Plan ) het toegangsbewijs voor het NK.

Op de VAM-berg komen Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel hun titels verdedigen. Ook zullen veel andere topcoureurs én de talenten van morgen op de Drentse heuvel te zien zijn.