Eerste damteam Hoogeveen in ondertal nipt langs Harderwijk

Nicole de Vries zette een ijzersterke stelling op.

Nicole de Vries zette een ijzersterke stelling op.

De dammers van HDC Hoogeveen hebben ook hun tweede duel van de Nationale Clubcompetitie gewonnen. In de wedstrijd die over tien partijen behoort te gaan, verscheen de formatie -evenals in de eerste ronde- met slechts negen spelers achter de borden. Desondanks trok het Drentse collectief met 9-11 aan het langste eind tegen de gastheren uit Harderwijk.

De damwedstrijd tussen Harderwijk en Hoogeveen kende een valse start voor de gedoodverfde titelkandidaat uit Drenthe. Tijdens de reis naar het Gelderse Hierden, de eenmalige thuisbasis van damclub Harderwijk, was Nick Waterink nergens te bekennen. Later werd duidelijk dat de inmiddels in Groningen woonachtige oud-winnaar van het prestigieuze MTB Hoogeveen Open zich -overigens net als in de eerste ronde- had verslapen en daardoor niet meer tijdig achter de borden kon verschijnen.

Historische gelijkenis

De goed geïnformeerde lezer herkent onmiddellijk de gelijkenis met de overleden Jannes van der Wal. De oud-wereldkampioen dammen viel voor aanvang van de eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap 1986 in de trein in slaap, nadat hij een nacht had doorgehaald in de kroeg. Van der Wal miste het station en verloor op deze manier reglementair de eerste ronde van het toernooi.

Zware opgave

Voor de negen spelers die er wel in slaagden tijdig het dambord te vinden beloofde het een extra zware opgave te worden in de wetenschap dat vorig jaar nog verrassend ten onder werd gegaan tegen Harderwijk. Snel bleek dat de Hoogeveense kemphanen ditmaal sterk voor de dag kwamen. Zainal Palmans, Michel Stempher en Roland Kreeft bereikten al snel zeer voordelige standen. Stempher was degene die na drie uur speeltijd Hoogeveen op gelijke hoogte bracht met Harderwijk door de schijven van tegenstander Hoeve dodelijk te omklemmen. Palmans bracht snel daarna de voorsprong op het bord door na een lang plan te profiteren wel heel erg wilde openingsbenadering van Steensma. Kreeft stond op dat moment al een schijf voor tegen Van Hattem, die in een standaardcombinatie trapte, en in het vervolg van de partij kwam de winst niet meer in gevaar voor het toptalent.

Toch bracht Harderwijk de spanning weer compleet terug in de wedstrijd via een onverwachte maar fraaie overwinning van Jan Hendrik Kok op Rick Hakvoort. Hakvoort leek een goede omsingeling van de aanvallende structuren van de tegenstander in handen te hebben, maar een misberekening zorgde voor een niet meer te redden stelling. Niet lang daarna volgde een tweetal redelijk gelijkwaardige puntendelingen, waarmee er een 6-8 tussenstand op het scorebord stond.

De Vries ijzersterk

Op de overige borden stonden alle Hoogeveense spelers erg sterk. Klaas Hendrik Leijenaar vergaloppeerde zich in een zeer voordelig eindspel echter en mocht nog van geluk spreken dat de overgebleven positie remise was. Martijn Vissers damde een erg strakke wedstrijd tegen de kopman van de gastheren, Niek Kuijvenhoven. Het bleek echter niet voldoende voor de winst, mede doordat Kuijvenhoven de goede verdedigende zetten bleef vinden. Als laatst speelde de enige dame van het gezelschap, Nicole de Vries, nog. Duidelijk was dat de teamwinst binnen was, omdat de stelling van De Vries onmogelijk nog verloren kan gaan. De mede-oprichtster van de nieuwe vereniging DroomDamsters, die staat voor de promotie van het damspel onder vrouwen en meisjes, koos in een complex eindspel voor de verkeerde voorzetting en kon niets anders doen dan berusten in een gelijkspel. Eindstand: 9-11 voor Hoogeveen.

Over twee weken volgt het spreekwoordelijke vierpuntenduel tegen concurrent VBI Huissen 2. Beide teams gaan met de volle buit aan kop en de vraag is dan ook wie dit weet vol te houden. De nóg grotere vraag die boven de wedstrijd hangt: lukt het HDC Hoogeveen ditmaal wel om met tien spelers achter de borden te verschijnen? Het duel vindt plaats op zaterdag 16 oktober vanaf 12:00 uur in clubgebouw Het Knooppunt, Jan Dekkerstraat 1B te Hoogeveen.