Damteam Hoogeveen wint simpel van gehavend Lent

Michel Stempher. Foto: Jasmijn Scholtens

HDC Hoogeveen heeft haar koppositie in de Hoofdklasse A van de nationale competitie verstevigd door met 16-4 in eigen huis te winnen van DC Lent. De Hoogeveense dammers hebben tot nu toe alle vijf wedstrijden gewonnen en gaan met een enorm positief bordsaldo aan de leiding. Het tweede team verspeelde dure punten tegen Hijken DTC 3 (6-10) in de Eerste Klasse A en HDC 3 en HDC 4 verloren met dikke cijfers van Heino en Het Noorden Groningen 2 (3-13).

Het was een makkelijke wedstrijd voor HDC Hoogeveen zaterdag. DC Lent kwam gehavend aan in Hoogeveen. Ze hadden zeven spelers tot hun beschikking in de tientalwedstrijd. De Hoogeveense dammers waren wel compleet en stonden, voordat de wedstrijd begon, met 6-0 voor. Dit betekende dat Klaas-Hendrik Leijenaar en de gebroeders Maikel en Zainal Palmans een vrije zaterdag hadden.

Ook in de 7-tegen-7 wedstrijd was Hoogeveen de bovenliggende partij. Aan bord 1 verschalkte Rick Hakvoort zijn opponent Marco van Bronswijk, die met nadeel uit de opening kwam en vervolgens zichzelf in grote problemen bracht met een zwakke binding. Rick profiteerde daar optimaal van. Een goede generale voor Rick, want hij speelt deze week het EK voor studenten in het Belgische Kortrijk.

De wedstrijd verliep vervolgens vrij rustig. Wouter Sosef liet zijn tegenstander Willem van den Berg uit de hekstelling glippen waardoor de spanning uit de stand was en de Belgische Keita Desmet stopte kopman Maarten Nas.

Pootje lichten

Nick Waterink leek goed op weg om met aanvallend spel Gert van Willigen een pootje te lichten, maar overzag een remise-offer in het late middenspel. De jeugdige Nicole de Vries speelde een sterke partij en kreeg in het klassieke speltype snel voordeel. Echter verdedigde Eep van Manen zich handig waardoor Nicole moest berusten in een puntendeling.

De overwinningen werden aan het einde van de wedstrijd geboekt door Michel Stempher en Roland Kreeft. Teamleider Michel Stempher drukte met geduldig centrumspel zijn tegenstander, Rob Everts, richting een verloren eindspel. Na enig rekenwerk wist Michel het eindspel vlekkeloos te winnen. Roland Kreeft counterde sterk terug tegen Joop Geurts, die de hele partij aan de leiding ging en misschien wel gewonnen stond. Roland stond na een zwakke behandeling van de opening onder druk. Zijn tegenstander kreeg alle belangrijke strategische velden onder controle. Toch toonde Roland enorme veerkracht en wachtte hij geduldig af op zijn kansen, en die kreeg hij. Na een effectieve ruil speelde de talentvolle Hoogevener richting een winnende 3-om-3 oppositie.

Over twee weken speelt HDC Hoogeveen de zesde ronde tegen Huizum Leeuwarden. Dit is de laatste ronde voor de winterstop. De competitie wordt dan in januari hervat.

Nieuws

Meest gelezen