Dammers gaan hun hersenen kraken in Hoogeveen. Damweek gaat maandag van start

De damweek in Hoogeveen gaat maandag van start.

De damweek in Hoogeveen gaat maandag van start. Foto: Zainal Palmans

Het Hoogeveen Open internationaal damtoernooi wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd door de mensen van stichting Damvrienden van Hoogeveen in samenwerking met de plaatselijke damclub HDC. Het toernooi start maandag en duurt tot en met zaterdag. Alle wedstrijden worden gespeeld in de ruime en prachtige accommodatie van MFC De Magneet in de wijk Krakeel.

Het wordt weer een hele week dammen voor de echte damliefhebbers die uit alle hoeken van het land naar Hoogeveen komen. Ook verwelkomt de organisatie enkele buitenlandse deelnemers uit Kameroen, Tsjechië en Curaçao. Dit is, vergeleken met de voorgaande jaren, een stukken minder door de corona-maatregelen. Al met al mag Hoogeveen zich het grootste zomertoernooi van Nederland noemen met 100 deelnemers. Organisator Gerard Bruins is erg teverden over de voorbereiding en kijkt uit naar een gezellig en spannend toernooi. „De voorbereidingen verliepen erg voorspoedig. In de afgelopen jaren hebben we veel meegemaakt. De organisatie heeft daarom enorm veel ervaring opgebouwd. Ik ben erg blij dat we weer een mooi damtoernooi kunnen organiseren in deze lastige periode. We hebben een prachtig deelnemersveld van jong en oud.”

Nieuwe gezichten naast de harde kern

Naast een harde kern aan vaste deelnemers komen er dit jaar ook veel nieuwe gezichten naar Hoogeveen. Zo speelt grootmeester Martin Dolfing (43) uit Groningen voor het eerst mee. Dolfing heeft de smaak te pakken, want hij speelde deze zomer ook al in Heerhugowaard en in Nijmegen won hij het toernooi. De Groninger speelde tussen 2012 - 2020 geen grote toernooien meer. Hij werd in 2002 Nederlands kampioen en behaalde met een gedeelde 2 e plek op het Europees kampioenschap in 2010 zijn beste internationale prestatie. Dolfing krijgt zware concurrentie van een leger aan (sub)toppers, onder wie Jitse Slump (22) uit het Limburgse Landgaaf. Slump heeft een rijke topsportcarrière binnen de damwereld en zit aangesloten bij TeamNL van NOC*NSF. Vorig jaar werd Slump knap tweede van het Hoogeveen Open. Hij heeft meerdere Europese jeugdtitels achter zijn naam staan. De nummer drie op de ranking is geen onbekende, namelijk grootmeester Jean-Marc Ndjofang (45) uit Kameroen. De voormalige nummer twee van de wereld doet dit jaar voor de vijfde keer mee. In 2012 won hij het toernooi al een keer.

De dammers van Damclub Hoogeveen zijn ook erg goed vertegenwoordigd met ruim 20 spelers. Goed voor 1/5 e van het deelnemersveld. Zainal Palmans (30), tevens organisator, is de hoogste geklasseerde Hoogevener. Ook Rick Hakvoort (25) en Nick Waterink (22), kampioen van de jubileumeditie in 2019, staan in de top. Aan Hoogeveens jeugdtalent is er geen gebrek. Er doen er namelijk genoeg aan mee. Dit dankzij een sterke jeugdopleiding van damclub Hoogeveen. Onder andere de kersverse Nederlands kampioenen Nicole de Vries (17) en Lisa Scholtens (16) geven acte de présence en ook Roland Kreeft (15), de verrassing van vorig jaar met een ijzersterke 7 e plaats.

Jeugdtoernooi

Naast het grote toernooi wordt er ook een jeugdtoernooi gehouden met 8 lokale en regionale jeugddammers. Het grote toernooi telt acht rondes en is te volgen op www.damclubhoogeveen.nl/toernooien . Het is ook mogelijk om het toernooi gratis te bezoeken in het MFC De Magneet.