Dammers HDC in extase na een knappe zege

 Klaas Leijenaar geconcentreerd in zijn partij.

Klaas Leijenaar geconcentreerd in zijn partij.

In de zevende ronde van de nationale competitie verraste het eerste team van HDC Hoogeveen vriend en vijand door het sterke en ervaren damteam Witte van Moort uit Westerhaar te verslaan met grote cijfers: 13-7. Zelfs voor de Hoogeveense dammers kwam dit onverwachts. HDC Hoogeveen heeft nu acht punten en staat op een stevige zesde plek in de ereklasse.

De Hoogeveense teamleider, Michel Stempher was niet zo blij met de opstelling. “De opstelling zat heel verkeerd voor ons”, zei hij voorgaand aan de wedstrijd. “Ik had graag sommige borden anders gezien”. Toch gaf hij de moed niet op en stimuleerde hij zijn teamgenoten om ‘lekker’ te spelen.

Sterk begin voor HDC

De wedstrijd begon vrij rustig. NK-finalisten Rick Hakvoort en Jan van Dijk waren als eerste klaar en gaven hun geheime voorbereiding voor het komende NK niet prijs (1-1). Lisa Scholtens speelde tegen topdammer Marino Barkel. Bang was Scholtens niet, want zij ging volop de strijd aan. Barkel probeerde met zijn snelle speelstijl de jeugdwereldkampioen onder druk te zetten, maar de Hoogeveense verweerde zich uitstekend (2-2). Topscorer Zainal Palmans zette Hoogeveen op voorsprong ten koste van Herman Hilberink. Hilberink liet er geen gras over groeien en viel Palmans met twee voorposten aan. Palmans speelde de aanval via een hekstelling tactisch tegen (4-2).

Grootmeester afgestopt

De voorsprong voor HDC werd lang vastgehouden. Martijn Vissers (tegen Thijs van den Broek), Michel Stempher (tegen Bert Aalberts) en Klaas Leijenaar (tegen GMI Jean-Marc Ndjofang) speelden allen remise. Voor Klaas Leijenaar was het een mooie prestatie. Leijenaar had geen centje pijn (7-5). Westerhaar kwam op gelijke hoogte na een overwinning van Peter Hoopman op Nicole de Vries. De Vries kwam in het middenspel onder zware druk. De Vries had in een zwaar eindspel geen hoop meer op een remise (achteraf onterecht) en gaf op (7-7).

Messcherp

Op de overige borden zag het er allemaal rooskleurig uit voor de Hoogeveense dammers, zeker na een gelukje voor jeugdspeler Roland Kreeft. Wong forceerde slim schijfwinst en leek af te stormen naar een strakke overwinning, maar blunderde even later (9-7). Nick Waterink ‘Man of the Match’ had een messcherpe dag. Zijn ervaren tegenstander Gil Salomé stuitte op een muur in de wederzijdse flankaanval. In het late middenspel schroefde Waterink met een verfijnde techniek de druk verder op. (11-7). Om de teamoverwinning nog extra glans te geven, won Keita Desmet van de topscorer. Martijn de Leeuw nam enorm veel risico met een zelfopsluiting en na een onnauwkeurige afwikkeling kreeg Desmet de controle over het centrum (13-7). In de ereklasse vindt er nu een winterstop plaats. HDC Hoogeveen speelt op zaterdag 14 januari de achtste ronde; dan wacht een verre uitwedstrijd naar Schiedam tegen Van Stigt Thans 2.