Damkampioen HDC wint ook de laatste wedstrijd

Klaas Hendrik Leijenaar kwam vroeg op voorsprong.

Spannend was het niet, want damclub HDC Hoogeveen was in de voorlaatste ronde al kampioen van de Hoofdklasse A. In de kampioenswedstrijd werd Nijverdal met 16-4 verslagen. Zaterdag speelden de HDC’ers hun laatste wedstrijd in de Hoofdklasse, want volgend seizoen promoveren zij naar de hoogste damcompetitie: de ereklasse. In stijl werd ook de elfde overwinning geboekt op Het Noorden uit Groningen die eenmalig de locatie verplaatste naar het Groningse dorpje Warffum. De Hoogeveense dammers wonnen in een 9 versus 9 wedstrijd met 11-7.

Hoogeveen kreeg al snel een cadeautje van de Groningers. Klaas Hendrik Leijenaar kwam vroeg op schijfvoorsprong na een enorme openingsblunder van Martijn de Jong. Klaas Hendrik verzilverde zijn winst door nogmaals combinatief toe te slaan met een doorbraakcombinatie. (2-0)

Het Noorden bracht vervolgens de stand gelijk. Jeugdleider Danny Staal van versloeg zijn collega-jeugdleider Gerard Bruins, die inviel in het eerste van Hoogeveen, in een complexe aanvalspartij. De krachtsverhoudingen waren dadelijk in het voordeel van de Groningers. Bruins kon het allemaal niet bolwerken en ging strijden ten onder. (2-2)

Gelukkig was er wel succes bij de Poolse Natalia Sadowska die met geduldig spel René Wijpkema insnoerde op de lange vleugel. Wijpkema had zijn verdediging niet onder controle en verloor na een damcombinatie. (2-4)

Dit betekent dat HDC weer op voorsprong stond en dat gaven ze niet voor een tweede keer weg. De volgende spelers kwamen remise overeen. Nick Waterink en Maarten Wichgers hadden degelijke tegenstanders voor hun neus en kregen nauwelijks kansen. Zainal Palmans en Nicole de Vries stonden op wankelen, maar hielden hun hoofd nog koel. Roland Kreeft speelde een geweldige aanvalspartij tegen de kopman Michel Kroesbergen. De winst lag voor het grijpen, maar Kreeft werd op het eind wat ongeduldig.

De laatste overwinning van Hoogeveen werd geboekt door teamleider Michel Stempher op Jakob Pronk in de Korchov-variant. Deze variant staat bekend om het randschijvensysteem. Stempher heerste in het centrum en vermoeide langzamerhand de verdediging van Pronk. Toen Stempher eenmaal tot bezetting van het centrumaanvalsveld kwam was het over en uit.

Nieuws

menu