Damclub Hoogeveen verpulvert provinciegenoot Hijken DTC

Roland Kreeft. Foto: Zainal Palmans

Het eerste tiental van Damclub Hoogeveen heeft huisgehouden tegen de buren uit Hijken. Met een overwinning van liefst 16-4 kan de titel de Hoogeveners eigenlijk niet meer ontgaan.

Topscorer Zainal Palmans liet maar weer eens zien waarom hij sinds een paar weken de magische ratinggrens van 1400 is gepasseerd. Al na tien zetten restte Rob Knevel niets anders meer dan een schijf te geven. Op het moment dat Knevel enkele zetten later ook nog in de altijd verraderlijke ‘koningsslag’ trapte, was er geen houden meer aan. Niet lang daarna zorgde invaller Gerhard Dunning van de gasten uit Hijken voor het moment van de wedstrijd. Terwijl Rick Hakvoort meer dan 500 ratingpunten meer heeft dan Dunning was het de underdog die de lakens uitdeelde. Op het beste moment gaven de computers meer dan een halve schijf voorsprong, maar Hakvoort ontsnapte met een puntendeling (3-1).

Storm

Na de verrassende puntendeling begon de Hoogeveense storm pas echt te razen. Voorzitter Maarten Wichgers was als eerste te sterk voor zijn tegenstander in een reeks van vijf overwinningen. Met zeer nauwkeurig aanvalsspel werd Rik Smit steeds verder in het nauw gedreven. Smit stribbelde nog lange tijd tegen, maar het mocht niet meer baten. Maikel Palmans bereikte een erg sterke klassieke stand en besloot op het juiste moment een Ghestem-doorstoot te plaatsen, een doorstoot die als erg gevaarlijk te boek staat. In het vervolg van de partij vond Jaap Knipper niet de sterkste zetten en na een kleine damcombinatie hield Knipper de eer aan zichzelf (7-1).

IJzersterk talent

Het ijzersterke talent Roland Kreeft, in zijn eerste seizoen voor de hoofdmacht goed voor een behoorlijke plusscore, zette een weergaloze aanval op het bord. Berend Plijter liet zich niet kennen en speelde de aanval scherp tegen, waardoor het een uiterst spannende strijd werd. Naarmate de zetten vorderden werd de aanvallende structuur van Kreeft alsmaar sterker, hetgeen resulteerde in doorbraak en winst. Kort daarna bracht de Belgische Keita Desmet het tiende en elfde bordpunt op het scorebord door de kopman van Hijken, Siep Buurke, te verschalken met een geniepige forcing. (11-1)
Het bleek nog steeds niet genoeg voor de thuisclub, want ook Nick Waterink en Michel Stempher noteerden een winstpartij. Waterink verdiende dit resultaat veel meer dan Stempher, aangezien de laatstgenoemde in het middenspel de juiste zetten moest vinden om niet in het nadeel te komen. In een stand waarin eigenlijk niets meer kon gebeuren, trapte de tegenstander Hans van der Laan nog in het allerlaatste trucje. Tussendoor had Bert Dollekamp iets teruggedaan voor de gasten door Nicole de Vries te verslaan in een uiterst interessant speltype, maar samen met de afsluitende remise van Kor de Groot tegen Klaas Hendrik Leijenaar was de score alsnog erg fors: 16-4.

Over twee weken kan damclub Hoogeveen al kampioen worden in de wedstrijd in en tegen Westerhaar 2. De concurrentie uit Doetinchem moet in een ander duel dan wel punten verspelen.

Nieuws

menu