Chantal van den Broek-Blaak wint solo '8 van Westerveld'

Chantal trots over de meet.

Chantal trots over de meet.

Op haar verjaardag, ze werd vrijdag 32 jaar, liet Chantal Blaak nog maar eens zien hoe goed ze is. Ze heeft inmiddels aangegeven volgend voorjaar met wielrennen te zullen stoppen. Ze vindt het wel mooi geweest en stapt na de voorjaarsklassiekers van de racefiets om plaats te nemen in de ploegleiderswagen van haar team SD Worx. Tot dat moment wil ze de wielerliefhebbers nog wel even tonen hoe sterk en slim ze nog steeds is.

De 8 van Westerveld werd een waaierkoers in de beste Nederlandse traditie. Binnen zeven kilometer na de start kwamen de eerste rensters al in de problemen. Na amper veertien kilometer koers ontstond er een kopgroep van zestien vrouwen. In die groep zat ook de laatste winnares van de Drentse 8 van Westerveld, de Française Audrey Cordon Ragot. Ook de Australische sprinter en tweevoudig oud-winnares Chloe Hosking was mee van voren. Nederland werd goed vertegenwoordigd met tien vrouwen waaronder Chantal van den Broek-Blaak en Lonneke Uneken uit Veendam.

De veertiende editie van de 8 van Westerveld gaat de boeken als een één van de zwaarste ooit. De omstandigheden zijn moeilijk met een lage temperatuur, wind en slagregens. Het zorgde voor veel afvallers (70!) Slechts 29 haalden de eindstreep aan de brink van Dwingeloo. Door goed samen te werken bleef de kopgroep vooruit met uiteindelijk ruim 4 minuten voorsprong.

Op 10 kilometer van de meet besloot Chantal van den Broek-Blaak alleen op avontuur te gaan. Haar ploeggenoten in de kopgroep, Lonneke Uneken en Christine Majerus, zorgden er voor dat ze een voorsprong van bijna een halve minuut op de achtervolgende groep kon pakken. Genoeg om stralend van oor tot oor en met een gezicht vol modder juichend de finishlijn te passeren. Achter Blaak won het jonge Nederlandse talent Charlotte Kool de sprint van de groep door de Italiaanse Eleonora Gasparini met een banddikte te verslaan.

Beste regionale renster werd verrassend Mareille Meijering uit Stadskanaal van Team Drenthe. Lieke Nooijen uit Coevorden kwam in een tweede groep als 17e over de streep. Janneke Ensing uit Gieten die bezig is aan haar laatste weekend als profwielrenster moest de koers met knieklachten verlaten. Ze hoopt morgen op waardige wijze haar loopbaan af te sluiten tijdens de Miron Women’s WorldTOUR Ronde van Drenthe. Of Chantal Blaak in staat is morgen historie te schrijven door de Drentse dubbel te pakken hangt mede van haar verjaardagsfeestje vanavond af.