CH De Wolden: Michael Greeve wint kwalificatie in eigen woonplaats, vader Marcel en zoon Wesley de Boer uit Nieuwleusen zijn geen concurrenten van elkaar

Michael Greeve springt op High Big Andi K geconcentreerd naar de winst bij de Spruce Meadows Prijs. Foto: Hans Khoe

Een fraaie overwinning in zijn eigen woonplaats, in de zwaarste rubriek van de eerste vrijdag op CH De Wolden: het lukte Michael Greeve uit Veeningen om de Spruce Meadows Prijs in de wacht te slepen. Dit na een zwaar basisparcours en misschien nog wel zwaardere barrage.

Van de 65 combinaties bleven in het basisparcours 21 zonder fouten, maar in de barrage bleven slechts drie deelnemers foutloos. Van hen was Greeve met High Big Andy K de snelste in de beslissende rit. Hij zette als zestiende deelnemer de snelste tijd op de klok (43.94 seconden) en daar kwam niemand meer aan. Tweede werd de Mexicaan Ruben Darlo Ramirez Zilli en derde de Nederlandse Daphne van der Schaar uit Silvolde.

Deze Spruce Meadows Prijs was trouwens tevens een kwalificatieronde voor de Grote Prijs van zondag en door z’n winst heeft Michael Greeve z’n visitekaartje daarvoor afgegeven.

‘Paardenfamilie’

Veel deelnemers komen met meerdere paarden naar CH De Wolden, zodat ze in meerdere rubrieken kunnen uitkomen. Zo ook de ‘paardenfamilie’ De Boer uit Nieuwleusen. Maar diezelfde familie heeft het waarschijnlijk drukker dan andere deelnemers, want het is niet alleen vader Marcel die deelneemt aan het concours in Veeningen, maar ook zijn zoon Wesley komt diverse malen in de ring. Hij reed de barrage ook, maar kon met een 18de plaats geen potten breken.

Maar druk heeft de familie het wél op deze vier dagen. „Vooral omdat we dichtbij wonen, hebben we het drukker dan anders”, legt vader Marcel uit. „Doordat je niet ver van het concours woont, rij je wat vaker op en neer en dat komt de rust bij een concours niet ten goede. Maar we proberen het beste ervan te maken”, zegt hij lachend. Het is vooral de jonge Wesley die zich richt op komende zondag en de zondag een week later, wanneer de Grote Prijzen worden verreden. „Ik denk”, zegt de nog maar 17-jarige Wesley, „dat ik de paarden er wel voor heb. Maar ik zal er zelf voor moeten zorgen dat ik het parcours goed in mijn hoofd heb zitten wanneer ik moet rijden.”


De tijd is voorbij dat de jonge De Boer doorlopend de ogen van zijn vader op zich weet gericht. „Ik ben nog wel vaak met hem op pad”, laat Marcel weten, „maar Wesley heeft nu al zóveel ervaring dat hij ook alleen wel de weg wel weet.” Wesley: „Maar wanneer ik met de selectie naar het buitenland ga, is pa er wel heel vaak bij.” Wel nemen ze vooraf vaak samen de proeven door en dat gebeurt ook op CH De Wolden. Op die wijze hopen ze niets aan het toeval over te laten in de voorbereiding.

Wesley behoort tot de groep jeugdige ruiters die is opgenomen in de selectie van de paardensportbond KNHS. Drie jaar geleden, in 2019, maakte Wesley deel uit van het Nederlandse team Children dat in Veeningen Europees kampioen werd. Nu is hij doorgegroeid naar het talentenplan van de KNHS en wordt hij daardoor regelmatig uitverkoren om Nederland in het buitenland te vertegenwoordigen.

Voorlopig richt hij zich op de twee Grote Prijzen bij CH De Wolden. Het is dan niet zo dat vader Marcel zich als concurrent van zoon Wesley gaat opstellen. „Nee, Wesley gaat bij die Grote Prijzen voor. Er zijn twee jonge paarden die niet kansloos zijn en we gaan kijken welke hij komende zondag rijdt en welke volgende week zondag”, aldus Marcel de Boer.

In de zwaarste proef, de Spruce Meadows Prijs, kwam Wesley de Boer vrijdagmiddag met Sisi in de ring en bleef deze combinatie in het basisparcours foutloos. In de barrage evenwel maakte Sisi twee springfouten en werd De Boer 18de.

Overige rubrieken

Eerder op de dag zegevierde Albert Zoer uit Echten in de Provincie Drenthe Prijs. Met zijn paard Jackpot incasseerde Zoer weliswaar niet de jackpot van het concours, maar de 500 euro die voor de winnaar gereed lag werd welkom geïncasseerd door hem.

Met een krappe zeshonderdste van een seconde voorsprong ging de winst in de Handelshuis Schuttert Prijs vrijdagmiddag naar Alexander Vincentius uit Schaijk, die met Jezebel W in de ring kwam. Op vrijdagochtend reed Sander Naber uit Holsloot een prima proef en daarmee won hij de Stal Broek Prijs.

Nieuws

menu