Besher Mousa laat progressie zien op NK met verdubbeling van score ten opzichte van vorig jaar

Besher Mousa met zijn behaalde prijs in Tilburg.

Besher Mousa met zijn behaalde prijs in Tilburg. Foto: Jeroen Bottema

Besher Mousa heeft het uitstekend gedaan op het NK Schaken tot en met 10 jaar in Tilburg. Hij verdubbelde zijn score ten opzichte van een jaar geleden en deed zelfs lange tijd mee voor de ereplaatsen.

Een minder goede tweede dag zorgde ervoor dat hij net geen beker in ontvangst mocht nemen. Volgend jaar mag Besher nog een keer aan dit toernooi meedoen. Wanneer hij komend jaar net zoveel progressie boek als het afgelopen jaar, doet hij dan zeker mee in de strijd om de hoofdprijzen. Een jaar geleden speelde Besher in Tilburg zijn eerste grote toernooi. Daar wist hij toen twee partijen te winnen. Deze keer had hij na twee ronden al twee partijen gewonnen. Een het eind van de eerste dag stond hij gedeeld vijfde en was alles nog mogelijk. De tweede dag moest Besher beginnen tegen een van de toernooifavorieten. Hij verloor de partij. Daarna zat het even tegen, maar door een overwinning in de laatste ronde wist hij het toernooi mooi af te sluiten.

GP-toernooi Damwoud

De andere jeugd waren actief op het GP-Toernooi in het Friese Damwoude. Het was daar vooral Dieuwke Inia die het erg goed deed. Dieuwke schaakt nog niet zo lang en vindt het lastig om partijen te beslissen met mat. Dit maal won ze maar liefst twee keer door haar tegenstander mat te zetten en miste ze maar net een podiumplaats.