Beginnende en recreatieve ruiters in de ring

Voor de veiligheid werd deze jonge amazone tijdens haar proefje begeleid.

Om uiteindelijk op een kampioenschap in de paardensport te kunnen rijden is een lange weg van (soms letterlijk) vallen en opstaan te gaan. Vaak begint deze ruiterdroom op maneges, soms in het weiland van een buurman met pony’s of, voor de gelukkigen onder de liefhebbers, met een vierbenige vriend van jezelf.

Naast vele uren die er aan verzorgen, vertroetelen, maar vooral aan het (leren) rijden besteed worden, is het rijden van een eerste proefje, bekeken door een jury, een spannend moment in ieder ruiterleven. Deze zaterdag werd er door de activiteiten commissie van rijvereniging De Weideruiters een oefenwedstrijd georganiseerd. Voor deelname was geen officiële startkaart nodig, maar wel een netjes verzorgd rijdier en een gezonde dosis wedstrijdspanning. Om 10 uur gingen de allerjongsten van start. Voor de gelegenheid nam KNHS jurylid Miranda Ketelaar plaats in het juryhokje. “Ik jureer al 25 jaar dressuurwedstrijden in de klasse B tot M2, maar hier begint het uiteindelijk allemaal,” aldus Miranda. “Er reed een meisje mee van zes die nog maar net begonnen was, maar in haar beweging was het talent al te zien. De meeste pony’s zijn heel braaf, vaak ook wat ouder. Dat is fijn, want je wilt natuurlijk wel dat het zo veilig mogelijk gaat. Vallen hoort erbij, maar je wilt dat natuurlijk wel zo beperkt mogelijk houden.” Ketelaar was zeer tevreden over het getoonde niveau van deze groep jonge talentjes.

Voor iedereen een lintje

In de middag was het tijd voor de wat verder gevorderde combinaties. Deze groep rijdt vooral voor de lol, maar zo af-en-toe een proefje rijden is natuurlijk altijd leuk. “Hiermee kan je door de ogen van iemand anders dan je eigen instructeur zien, hoe het met je rijkunstige niveau staat,” vertelt één van de deelnemers. Alle deelnemers gingen naar huis met een protocol voorzien van jurycommentaar, een lintje en natuurlijk iets lekkers voor de viervoetige vriend. De organisatoren waren dik tevreden. “We hadden ook al mensen op de wachtlijst en de volgende oefenwedstrijd op 9 april zit ook al bijna vol,” vertellen Bianca Rombout en Marije Doldersum. “Hieruit blijkt wel dat er animo is voor dit soort vrijblijvende toets momenten. In april starten we buiten, dus dan kunnen we mogelijk met twee rijbanen werken. Dat geeft ook een heel ander gevoel dan in de binnenhal. Als activiteiten commissie is het toch een opsteker om te zien dat wat je bedenkt ook zo in de smaak valt. We gaan zeker door.”

Nieuws

menu