Bas van der Aa zaterdag op CH De Wolden beste Nederlander met derde plaats, Duitser Philip Rüping wint pittige proef over 1.40 meter

De Duitser Philip Rüping met Casallco op weg naar de winst bij de Scheepswerf Poppen Prijs, een rubriek over 1.40 meter. Foto: Hans Khoe

Met een prachtige rubriek om de Scheepswerf Poppen Prijs, waarin de Duitser Philip Rüping zich de beste toonde, werd de voorlaatste dag van het eerste blok van CH De Wolden afgesloten. Rüping gaf in de laatste rit van de barrage de tussenstand nog een andere wending, want hij dook ruim twee tiende van een seconde onder de tijd van zijn landgenoot Toni Hassmann, die in de tweede rit de rapste tijd op de klok had gezet. Beste Nederlander werd Bas van der Aa uit Albergen, op de derde plaats.

Tijdens het erg selectieve basisparcours, waarin van de 48 combinaties slechts 7 foutloos bleven, was al een flinke schifting gemaakt. Ruiters van naam als Albert Zoer uit Echten, de Brit Alex David Gill (die in deze eerste concoursweek al meerdere prijzen in de wacht sleepte) en Dennis van den Brink uit Nijkerkerveen bereikten de laatste ronde niet.

Wesley de Boer

Onder de zeven barragedeelnemers waren drie Nederlandse combinaties. Bas van der Aa, die op het basisparcours van alle foutloze deelnemers de snelste tijd had geklokt, was een van hen. De andere twee waren de nog maar 17-jarige Wesley de Boer uit Nieuwleusen en Steven Veldhuis uit Haaksbergen.

De Poolse Adrianna Ostrowska mocht in de beslissende ronde het spits afbijten, maar liep tegen vier strafpunten aan. In de tweede rit ging de Duitser Toni Hassmann met Sea Coast Conbalet voortvarend van start: hij wees de anderen de weg hoe je het best foutloos kunt blijven en ook nog snelheid kunt behouden. Het duurde tot de voorlaatste rit, die van Bas van der Aa, alvorens Hassmanns positie écht werd bedreigd. Van der Aa was met Shanroe Barney echter bijna anderhalve seconde langzamer en vormde dus geen bedreiging voor de eerste plek.

Resteerde nog de Duitser Rüping, die lang niet als snelste vanuit het basisparcours was doorgestoomd. Toch wist hij in de beslissende barrage rap rond te gaan. Uiteindelijk dook hij ruim twee tiende van een seconde onder de tijd van Hassmann. „Het basisparcours was bepaald niet gemakkelijk, maar gelukkig bleef ik foutloos. De barrage had ik moeilijker verwacht, maar er waren twee punten waar ik kort kon wenden en tijd op de concurrenten kon inlopen. En dat pakte goed uit”, aldus een tevreden Philip Rüping na de prijsuitreiking.

De jongste barragedeelnemer, Wesley de Boer uit Nieuwleusen, moest genoegen nemen met de zesde plaats. Hij leek prima op weg om foutloos te blijven, maar zijn paard Icarinda tikte op de laatste hindernis de bovenste balk eraf en dat betekende in het zicht van de haven geen foutloze rit, maar vier strafpunten.

Overige rubrieken

Eerder op de middag won Doron Kuipers uit het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland een rubriek over 1.35 meter. Kuipers komt al vele jaren naar Veeningen en wist enkele jaren geleden binnen één week vijfmaal een eerste prijs bij CH De Wolden te pakken. Maar van winst in een Grote Prijs is het voor hem tot nu toe nog niet gekomen.

Vincent Geerink uit het Gelderse Gelselaar greep de winst bij een proef over 1.20 meter, Maxi de Weert uit het Brabantse Ossendrecht toonde zich de sterkste bij een rubriek over 1.25 meter en Gerwilmer Ton uit Nunspeet won een wedstrijd over 1.30 meter.

Zondag staat de hoofdrubriek op het programma: de Grote Prijs. Het publiek heeft daarbij gratis entree, ook op de tribune.

Nieuws

menu