Manon Veenstra.

BMX’ster Manon Veenstra haalt WK, maar mist op het nippertje de Olympische Spelen

Manon Veenstra. Foto: Plan78

De 22-jarige Elite BMX’ster Manon Veenstra uit Kerkenveld weet niet goed of ze nu blij moet zijn of niet. Tijdens de wedstrijd om de Wereldbeker in Italië kwalificeerde ze zich voor het WK, maar miste ze op een haar de Olympische Spelen in Tokio. In Verona ging ze voor haar ultieme doel, een Olympische ticket, maar ze greep er tot haar grote teleurstelling net naast.

De focus gaat nu op het WK dat van 14 tot en met 22 augustus op Papendal wordt gehouden.

Manon Veenstra had goede hoop tijdens de wedstrijd om de Wereldbeker in het Italiaanse Verona op één van de drie te vergeven Olympische tickets. „Er waren drie tickets voor Tokio beschikbaar,” kijkt Manon Veenstra terug. „De eerste twee waren al vergeven en ik ging voor de derde. Met een aantal meiden streden we om het laatste ticket. Ik kwam net iets tekort. De eerste drie gaan naar de Olympische Spelen en ik werd vierde.”

De teleurstelling was erg groot, want ze had haar zinnen gezet op Tokio. Ze was er zo ontzettend dichtbij. „Het was maar goed dat de reis van Italië naar Nederland vijftien uur duurde, want zo had ik de tijd de teleurstelling te verwerken en alles te laten bezinken. Ook daarna heb ik nog een paar dagen nodig gehad de teleurstelling een plaats te geven.”

WK

Haar prestatie in Verona leverde haar wel kwalificatie voor het Wereldkampioenschap op. „Uiteraard is kwalificatie voor het WK mooi, maar de reden waarvoor ik naar Italië ging, was toch een andere. Ik heb mijn plaats op het WK dan ook niet uitbundig gevierd. Nu ga ik voor de Olympische Spelen in Parijs over drie jaar.”

De focus moet nu op het WK in augustus in Arnhem. Het is niet haar eerste WK „De laatste keer dat ik aan het WK deelnam was in Rock Hill in Amerika in 2017. Ik was toen eerstejaars Elite en haalde de kwartfinale, de laatste 32. Voor het komende WK is mijn doel anders. Ik hoop de finale te kunnen bereiken.”

NK en EK

Voordat het WK van start gaat neemt Manon Veenstra eerst nog deel aan het Nederlands kampioenschap en het Europees kampioenschap. Het NK wordt op 3 en 4 juli gehouden in Haaksbergen. ,,Mijn doel is daarvoor het podium te halen,” blikt ze vooruit. Het EK vindt plaats van 9 tot en met 11 juli in Zolder in België. ,,Op het EK hoop ik bij de eerste acht te kunnen eindigen. Nederland is sterk vertegenwoordigd, het wordt niet gemakkelijk hoog te eindigen. Het niveau is erg hoog.”

De komende weken bestaan voor de BMX’ster vooral uit trainingen om optimaal voorbereid aan de start te kunnen verschijnen tijdens de komende drie kampioenschappen. „Ik train in Kampen en op Papendal. Mijn vorm is heel goed, maar mijn kansen zijn lastig in te schatten, maar ik zet door en ik ga ervoor,” klinkt het strijdlustig.