Amazone Angelique Hoorn uit Wanneperveen geniet ook zonder winst: Nederlandse ruiters eindigen voorin bij zware proef op CH De Wolden

Angelique Hoorn uit Wanneperveen bleef donderdagochtend foutloos met Lucy M. Foto: Hans Khoe

Maar liefst 37 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd op het Concours Hippique (CH) De Wolden dat donderdagochtend in Veeningen is begonnen. Het grootste deel van de deelnemers kwam op deze eerste dag al in de ring. De pittigste rubriek van de dag - de Buning Wegenbouw Prijs, direct op tijd over hindernissen met een hoogte van 1.40 meter, en een kwalificatieronde voor de Grote Prijs van zondag - eindigde in winst voor de Italiaan Lorenzo Argentano.

Met de elfjarige merrie Dakota Blue Girl sloot hij zijn foutloze rit na 57.68 seconden af en die tijd bleef tot en met het einde staan. Jammer voor Pim Mulder uit Dalfsen: met Its a Katosca Again reed Mulder naar 59.15, anderhalve seconde langzamer dan de Italiaan. Er was trouwens nog een Nederlander die bij deze zware proef de aandacht op zich vestigde: Albert Zoer uit Echten, die verrassend vierde werd met de achtjarige KWPN-merrie Jayla. Zoer bleef met 60.20 keurig in het spoor van de derde plek, maar kwam daarvoor nét iets tekort. Die derde stek was voor de Litouwer Aistis Vitkauskas.

Angelique Hoorn

Een van de andere deelnemers uit de regio is Angelique Hoorn, de amazone uit Wanneperveen die in 2009 de Grote Prijs bij CH De Wolden op haar naam schreef. Hoorn maakte donderdagochtend in haar eerste optreden bij deze editie van CH De Wolden een prima indruk met Lucy M, door in die wedstrijd foutloos te blijven. Ook een tweede rubriek legde Hoorn foutloos af. Misschien een goede opmaat naar de Grote Prijs van komende zondag? „Nee, dat zeker niet”, laat ze weten. „Ik heb momenteel geen paard waarmee ik de zware proef zou kunnen rijden. Je moet geluk hebben door zo’n paard op stal te krijgen. En dat heb ik momenteel niet.”

Momenteel richt Angelique Hoorn zich vooral op het opleiden van paarden en de handel. „Dat doe ik voor anderen, maar ik leid ook eigen paarden op. Het gebeurt echter vaak dat een talentvol paard wordt doorverkocht en dan kom je niet aan de top toe. Maar ik heb natuurlijk in het verleden wel alles meegemaakt. En toch, wanneer je hier op concours bent, vind je het wel jammer dat je geen paard voor de Grote Prijs hebt.”

Niets mooiers

Angelique Hoorn werd in 2001 Nederlands kampioen met Hascal en ook in het buitenland was er succes voor die combinatie weggelegd. Bijvoorbeeld in het Franse La Baule, waar Hoorn toentertijd het prestigieuze internationale concours won. Ook deed ze destijds mee aan de Wereldruiterspelen in Spanje. „Eerlijk gezegd is er niets mooiers dan in de top meedraaien. Maar ik weet hoe moeilijk het is een goed paard te vinden en dat ook nog een tijd te behouden.” De komende dagen richt Hoorn zich op de rubrieken voor jonge paarden. „Wanneer je hier in Veeningen kunt starten, dat is al mooi. En ik kan ook genieten zonder te winnen.”

Nederlanders die wél zeges behaalden op de eerste dag van CH De Wolden waren Steven Veldhuis uit Haaksbergen (die een rubriek over 1.30 meter won), Gerwilmer Ton uit Nunspeet (die een rubriek voor jonge paarden op z’n naam schreef) en Maxi de Weert uit het Brabantse Ossendrecht, die een proef over 1.20 meter winnend afsloot.

CH De Wolden gaat vrijdag en zaterdag verder. Op zondag wordt het eerste deel afgesloten met de Grote Prijs. Volgende week donderdag begint een nieuwe serie van vier concoursdagen, waarbij ook dan de toegang gratis is.

Nieuws

menu