‘Pittige rondjes met veel hoogteverschillen’

Jurgen Lubbinge (links) en Hannes-Jan Zwaagstra. Ramona Zwaagstra

Kerkenveld – Voordat zijn ouders er überhaupt van af wisten, had autocrosser Hannes-Jan Zwaagstra uit Kerkenveld zich al opgegeven voor de races in Nová Paka en Dolní Bousov in Tsjechië.

Een mooie uitdaging voor de 18-jarige. Vooral omdat het hoogteverschil op de baan in Nová Paka 36 meter is en dus heel anders dan de ‘platte’ banen in Nederland. Samen met kameraad Jurgen Lubbinge maakte Hannes-Jan zijn crossauto klaar en beide heren zijn er helemaal klaar voor.

‘Doen wat een ander niet doet’

Donderdag vertrekken Hannes-Jan en Jurgen samen met de vader van Hannes-Jan en twee ooms richting het oosten. Op 10 augustus zijn ze weer terug. ,,Het is ongeveer 885 kilometer rijden. Een eind, maar ik ga erheen omdat het me echt mooi lijkt om daar te crossen. Ik kwam het evenement voor het uitbreken van het coronavirus tegen op Facebook en heb me meteen opgegeven. Dat is toch lachen! Een keer wat doen wat een ander niet doet. Het worden pittige rondjes met de hoogteverschillen en daar houd ik wel van.”

Hannes-Jan is een fanatiek autocrosser. Vorig jaar werd hij tweede tijdens het kampioenschap van de Drentse Autocross Club in De Knipe (Friesland). Daarna lag alles stil. Na de uitbraak van het coronavirus worden er nog steeds geen crosswedstrijden gehouden in Nederland. Nog een reden voor de Kerkenvelder om zijn spullen te pakken en richting Tsjechië te gaan. ,,Ik had me al opgegeven voordat mijn ouders het wisten”, vertelt hij lachend. ,,Hoe ze reageerden? Ze vroegen zich af hoe ik daar wilde komen en hoe ik het zou betalen? Maar alles is gelukt en er gaat dus zelfs familie mee.”

‘Gewoon gaan’

Oom Harald Boertien gaf eigenlijk de doorslag. ,,Hij zei: ‘gewoon gaan. Je kunt beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan’. Daar ben ik het mee eens.”

Hoe de banen er daar uitzien, weet Hannes-Jan nog niet. ,,Ik zie het wel. Ik ben samen met Jurgen zo druk geweest met de auto, dat ik me nog niet hebt verdiept in wat me te wachten staat. Maar dat komt misschien nog wel en anders niet. Dan is het een mooie verrassing.”

Nieuws

menu