Damster Nicole de Vries is Europees kampioen sneldammen en Nederlands kampioen: ‘Het moment dat het volkslied voor mij werd gespeeld vergeet ik nooit meer’

In de wekelijkse rubriek Sportret wordt een bekendheid uit de sport het hemd van zijn/haar lijf gevraagd. Deze keer is de 17-jarige damster Nicole de Vries aan de beurt.

Nicole de Vries Sportret damt en leest heel veel.

Nicole de Vries Sportret damt en leest heel veel. Foto: André Weima

Volledige naam

Nicole Janine de Vries

Roepnaam
Nicole

Geboortedatum en –plaats
03-11-2003, Hoogeveen

Woonplaats
Hoogeveen

Burgerlijke staat
Ongehuwd

Opleiding
Ik heb net mijn vwo-diploma gehaald en na de zomervakantie ga ik studeren aan de universiteit in Utrecht. Daar ga ik de studie Liberal Arts and Sciences doen. Dit is een vrij onbekende studie: in het kort houdt het in dat je je eigen studieprogramma grotendeels kunt samenstellen; je mag namelijk veel eigen vakken kiezen. Je gaat als LAS-student als het ware op een interdisciplinaire manier naar maatschappelijke vraagstukken kijken. Deze opleiding zal voor mij waarschijnlijk resulteren in een vervolg in de psychologie.

Beroep
Doordat ik was geslaagd wilde ik wel graag een bijbaantje in mijn extra lange zomervakantie, en ik kwam via mijn moeder bij schoonmaakbedrijf Effektief terecht. Naast dit baantje doe ik veel voor dammen: ik organiseer events via het project Fitter Brein en ik stimuleer het vrouwendammen via events en toernooien vanuit onze nieuwe vereniging DroomDamsters.

Favoriete muziek
Ik luister naar veel verschillende genres en naar veel verschillende artiesten, zoals muziek uit de jaren ’80, maar ook muziek van nu. Bruno Mars is mijn favoriete artiest en ik hoop nog steeds ooit naar een concert van hem te mogen. Een leuk feitje: ik heb tijdens elke dampartij die ik speel een liedje in mijn hoofd. Het maakt niet uit welk liedje, maar het gebeurt me elke partij weer opnieuw. Dit klinkt misschien ongelofelijk onhandig, maar het hoort voor mij bij mijn nadenkproces en het helpt me zelfs concentreren.

Favoriete film
Ik heb ongelofelijk veel films gezien en over het algemeen vind ik elke film met een goede verhaallijn heel leuk. Je kunt mij ook blij maken met bijna elk genre (horror uitgezonderd). Eén van mijn favorieten blijft the Lion King , bij iedereen wel bekend. Daarnaast ben ik ook fan van de films van Marvel en van de filmreeksen van the Lord of the Rings en the Hobbit . Deze films heb ik al heel vaak gezien, maar ze blijven altijd leuk.

Favoriet tv-programma
Ik kijk eigenlijk heel weinig ‘normale’ tv. Als ik wel kijk, kijk ik voetbal of formule 1. Ik maak wel veel gebruik van de streamingdienst Netflix: mijn favoriete series zijn Suits en Friends , ook onder de meesten bekend.

Favoriet vakantieland
Ik ben nog niet vaak genoeg naar eenzelfde land geweest om een favoriet vakantieland te hebben, maar de mooiste plek waar ik tot nu toe ben geweest is voor mij Ibiza, vanwege alle mooie baaitjes en bergen daar. Tijdens onze werkweek in de vijfde klas ben ik naar Lissabon geweest. Dit is veruit de mooiste stad die ik heb mogen bezoeken, dankzij haar mooie gebouwen en de herkenbare gele trams. Naar mijn mening kunnen de Oost-Europese steden die ik regelmatig bezoek tijdens internationale toernooien hier niet tegenop.

Belangrijkste les van mijn ouders
De belangrijkste les van mijn ouders bestaat eigenlijk uit meerdere dingen. Ten eerste heb ik meegekregen om altijd eerlijk tegen elkaar te zijn. Dankzij deze opvoeding heb ik een enorme hekel aan liegen en weet ik dus hoe belangrijk het is om eerlijk tegen elkaar te zijn. Daarnaast is mij altijd geleerd om je te verplaatsen in een ander om te begrijpen waarom iemand op die manier handelt. Ook ben ik altijd met veel vrijheid opgevoed, waardoor ik snel verantwoordelijk en zelfstandig werd. Persoonlijk vind ik het heel prettig dat ik op deze manier ben opgevoed.

Beste eigenschap
Dit vind ik een hele moeilijke vraag om te beantwoorden, maar als ik iets moet kiezen zou ik zeggen dat ik niet snel oordeel. Ik merk vaak, met wie ik dan ook ben, dat mensen heel snel een oordeel klaar hebben over mensen die ze niet kennen, puur gebaseerd op uiterlijk, eigendommen of andere onzinnige dingen. Ik probeer altijd het goede in een mens te zien (wat me zo nu en dan misschien wat naïef kan maken) en ik vind het belangrijk dat anderen dat ook doen. Ook ben ik altijd heel optimistisch ingesteld: ik ga in principe altijd van het positieve uit, in welke situatie dan ook.

Slechtste eigenschap
Mijn slechtste eigenschap is dat ik snel jaloers kan worden op van alles en nog wat, zelfs als het kleine dingetjes zijn. Dit kan ik toelichten met een voorbeeld van vroeger. Ik heb een oudere zus en telkens als zij een knuffel gaf aan mijn ouders of iets van affectie aan één van mijn ouders toonde, werd ik boos en jaloers en riep ik ‘mijn mama!!!!’. Deze jaloezie is nog steeds niet uit mijn systeem: mijn zus mag nu rustig een knuffel geven aan mijn moeder, maar er zijn genoeg andere dingen waar ik nog steeds jaloers op kan worden.

Je kunt me wakker maken voor
Iedereen die mij goed kent weet dat je me wakker kunt maken voor aardbeien. Van kleins af aan ben ik er al dol op en dat is nooit veranderd. Als klein meisje ging ik vaak ’s avonds met mijn vader naar mijn opa, die een hele grote tuin had. Wij hadden daar allerlei planten, inclusief aardbeienplanten. Deze aardbeien plukten wij dan samen en ik at ze vrolijk op.

Beste beslissing ooit
Toen ik aan mijn top zat, damde ik rond de 15 uur per week. Ik wist dat ik talentvol was en voelde de druk om altijd maar te trainen om de beste te worden, ook als ik helemaal geen zin had. Ik besloot dus in 2017 het dammen op een lager pitje te zetten. Ik besloot dat ik alleen nog maar wilde dammen, als ik echt zin had. Ik speelde nog wel wat toernooien, maar het was heel weinig. Deze pauze was lastig, maar het heeft mij uiteindelijk enorm geholpen. Nu dam ik alleen nog als ik wil en komt de motivatie meer vanuit mezelf. In 2018 besloot ik het meer op te pakken en in 2019 werd ik Nederlands kampioen bij de aspiranten meisjes.

Hobby
Mijn grootste hobby is natuurlijk dammen. Als ik niet aan het dammen ben en ik niet bezig hoef voor school, ben ik vaak met vrienden. Ook houd ik van lezen, hardlopen en lekker wandelen met onze hond Nino. Daarnaast heb ik een wat bijzondere hobby en dat is (vooral Nederlandse) grammatica. Ik zit regelmatig zinnen te ontleden, puur omdat ik het leuk vind. Ik ben geïnteresseerd in elk regeltje dat er is en op die manier probeer ik een steeds betere beheersing over de Nederlandse grammatica te krijgen. Ik vind het ook heel leuk om bijvoorbeeld stijlfiguren uit een tekst te halen. Ik leerde lezen halverwege groep 1 van mijn oudere zus Manon. In groep 3 had ik al het hoogste basisschoolniveau, avi 9. Dit zorgde dat ik enorm veel boeken las en nog steeds lees. Ik lees nu veel Engelse boeken, maar Nederlandse boeken vind ik niet minder leuk. Ik houd van elk genre: als de verhaallijn goed is (en als er misschien een leuke plottwist in zit) ben ik verkocht. Als iemand mij zou vragen wat mijn lievelingsboek is, zou ik niet kunnen kiezen: ik geniet van elk boek op een andere manier. In boeken zitten ook vaak leuke stijlfiguren en woordspelingen, wat het extra leuk maakt voor mij.

Spijt van
Er is één ding waar ik spijt van heb. Ik heb leren dammen van mijn vader, die het op zijn beurt heeft geleerd van zijn vader, dus mijn opa. Mijn opa was ook vrij bekend in de damwereld en hij was dan ook heel trots dat ik dammen ook zo leuk vind. Hij is afgelopen februari na een lang ziekbed overleden en het enige waar ik echt spijt van heb in mijn leven is dat ik zo weinig met hem heb gedamd. Als ik wel een potje met hem speelde, straalde hij helemaal en dan zag je hem genieten. Ik was toen natuurlijk nog veel jonger dan nu, dus ik had het niet half door. Als mijn vader dan vroeg of ik met opa wilde dammen, zei ik vaak nee, omdat ik dan te druk was met bijvoorbeeld knikkeren of verkleden. Achteraf vind ik dit heel jammer, maar daar denk je natuurlijk niet over na als jong meisje. In zijn allerlaatste officiële wedstrijd speelden wij wel heel toevallig tegen elkaar: hij bij het derde team van Hijken DTC, en ik bij het derde team van HDC Hoogeveen. Hij won van mij met een geniepig zetje, wat altijd zijn kracht was: slimme trucjes erin vlechten, waar veel tegenstanders met open ogen intrapten.

Hekel aan
Ik heb echt een hekel aan liegen. Kleine leugentjes voor bestwil kunnen me weinig schelen, maar zodra het grotere leugens worden houd ik het voor gezien.

Levensmotto
Mijn levensmotto is eigenlijk enorm cliché, maar ik kan er niks aan doen. Het welbekende Carpe Diem (pluk de dag) vind ik heel belangrijk. Ik probeer zelf te genieten van elke dag en ik sta mezelf niet toe om bijvoorbeeld een hele dag verdrietig te zijn. Ik vind het nu ook belangrijk, vooral omdat ik nu nog jong ben en relatief veel vrije tijd heb, om veel leuke dingen te doen. Ik hoor van iedereen om mij heen dat ze mijn leeftijd missen, dus daar probeer ik mij aan vast te houden door te genieten van deze tijd.

Laatste keer gehuild
De laatste keer dat ik heb gehuild weet ik niet eens meer. Ik huil best vaak, dus waarschijnlijk was het vorige week ergens, maar ik zou het niet meer weten.

Bang voor
Ik ben net als de meeste mensen enorm bang om dierbaren te verliezen, maar ik heb ook meer irrationele angsten: zoals mijn angst voor vlinders en zwanen. Dieren die anderen heel mooi vinden vind ik dus blijkbaar doodeng. En waarom? Ik zou het niet weten.

Mooiste persoonlijke sportmoment
Mijn mooiste sportmoment was toen ik in 2015 op het Europees Kampioenschap sneldammen 1 e werd bij de meisjes onder 13. Ik was toen zelf 11 jaar, dus ook nog hartstikke jong. Ik weet nog dat ik totaal niet doorhad dat ik aan het winnen was. Natuurlijk merkte ik dat het lekker ging, maar een eerste plaats had ik nooit verwacht. Ik was altijd iemand die in de middenmoot eindigde op zulke grote toernooien, maar toen werd ik opeens 1 e . Het moment dat het volkslied voor mij gespeeld werd vergeet ik nooit weer. Een andere prestatie die voor mij heel belangrijk was, was mijn Nederlandse titel in 2019 bij de aspiranten meisjes (onder 16). Dit toernooi was mijn comeback in de damwereld; ik had namelijk 1,5 jaar op een lager pitje gedamd. Ik speelde het seizoen 2018/2019 voor het eerst weer nationale competitie, maar dit ging vreselijk en ik verloor bijna elke wedstrijd. In de meivakantie van 2019 deed ik mee aan het NK en was ik beter dan ooit tevoren. Ik won elke partij en werd dus Nederlands kampioen.

Favoriete maaltijd
Ik ben dol op van die grote garnalen, die je nog moet pellen. Het pellen eindigt altijd in een grote kliederboel, maar de garnalen zijn heerlijk.

Favoriet drankje
Ik drink het liefst simpel kraanwater en in het weekend drink ik graag sinas.

Ambitie
Er is ooit een artikel over mij geschreven met de titel ‘Ik wil graag nog beter worden dan papa’, en dit is nog steeds waar ik naar streef. Mijn vader heeft mij leren dammen en ik zou hem beschrijven als een subtopper. Hij is geen grootmeester, maar speelt wel in de hoogste competitie in Nederland en dan ook nog in één van de beste teams van Nederland: Hijken DTC. Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik hem voorbijga. Ik wilde ook altijd wereldkampioen worden bij de dames. Dit is nog steeds een droom van mij, maar ik ben op dit moment minder op mijn eigen ontwikkeling gefocust en meer op onze nieuwe vereniging: DroomDamsters. Met deze vereniging proberen wij meer meisjes en vrouwen aan het dammen te krijgen, wat op dit moment dus ook een belangrijke ambitie van mij is.

Ik zou graag eens lunchen met
Ton Sijbrands. Voor de niet-dammers: Ton Sijbrands is één van de beste dammers die ooit geleefd heeft en staat inmiddels bekend als een levende legende. Ik heb Ton wel eens gezien, maar nog nooit gesproken. Het lijkt mij enorm indrukwekkend om een keer met hem te praten en te luisteren naar zijn verhalen en – nog belangrijker – te luisteren naar zijn visie op het spel. De manier waarop hij boeken en rubrieken schrijft is ook heel bijzonder: zijn woordkeuzes, de structuur van de verhalen en niet te vergeten, zijn ongelofelijke analyses.

Mijn belangrijkste prijzen
Zoals eerder genoemd mijn Europese titel in 2015. Daarnaast ben ik Nederlands kampioen geworden bij de pupillen meisjes (onder 13) in 2016, bij de aspiranten meisjes (onder 16) in 2019 en bij het onofficiële NK junioren meisjes (onder 19) in 2020. Ook ben ik meerdere keren met het jeugdteam van Hoogeveen Nederlands kampioen geworden. In 2019 ben ik ook 3 e geworden op het NK sneldammen bij de vrouwen. Dat was de eerste keer voor mij dat ik meespeelde bij de volwassen dames en ik haalde meteen het podium. Hopelijk belooft dat veel goeds voor de toekomst!