Zuidwolde is trots op vernieuwd zwembad De Waterlelie én op Geesje en Minne

Op een vrij kille zaterdag is het zwemseizoen voor de meeste buitenbaden in de regio begonnen. Bij De Waterlelie in Zuidwolde stonden ze er ’s morgens uitgebreid bij stil, want er werd in de afgelopen maanden weer enorm veel gerenoveerd. Het leek er vorig najaar op alsof een bom was ontploft op het terrein.

De verrassing is groot bij Geesje Dekker en Minne Jellema na de onthulling van de doeken. Geesje kan het haast niet geloven.

De verrassing is groot bij Geesje Dekker en Minne Jellema na de onthulling van de doeken. Geesje kan het haast niet geloven. Fot: Artizzl Media / Peter Nefkens

„Er is veel gedaan, maar het meeste zie je nu niet. We hebben veel leidingen moeten vervangen en daarvoor moesten de tegels er allemaal uit. Maar we hebben nu wel verwarmde kleedkamers, nieuwe badhokjes en een mooie familiekleedruimte”, keek voorzitter Jaap Slob van het stichtingsbestuur terug op de wintermaanden. Ook de toiletten werden vernieuwd. „Dit is gedaan door de vrijwilligers en het bestuur, het zwembad staat er voor de komende twintig jaar goed voor.”

Nostalgische gevoelens

Die kleedhokjes waren nog wel even een dingetje in Zuidwolde. Er waren mensen met nostalgische gevoelens, anderen vonden de hokjes zwaar gedateerd. Het gevolg? Na het zwemseizoen 2020 werden de badhokjes rigoureus gesloopt, net als de muur van de doucheruimte. Het leek alsof er een bom was ontploft op het zwembadterrein, maar de harde werkers wisten wel beter: er moest veel gebeuren om tot een mooi resultaat te komen. De vernieuwingen werden zaterdagmorgen bewonderd en als een grote verbetering beoordeeld.

Voorzitter Slob roemde het werk van de vele vrijwilligers, maar had extra woorden én bloemen over voor Eppe Krikken. „Hij is hier de hele winter geweest en heeft bergen werk verzet. Dag in dag uit, zelfs op zaterdagen.” Minne Jellema en Geesje Dekker werden compleet verrast met twee speciale doeken waarop hun beeltenis prijkt. Zo zijn Geesje en Minne iedere dag aanwezig in het zwembad.

Geesje is al 25 jaar actief voor De Waterlelie, heeft talrijke kinderen leren zwemmen en toont volgens Jaap Slob een grote betrokkenheid bij het bad. „Ze was een keer een weekend vrij en wilde er met haar Henk met de caravan op uit. Toen ze langs het zwembad reden, zag ze hoe druk het daar was. Henk moest rechtsomkeert maken en even later stond Geesje in zwemtenue aan het water. Wie doet dat nu?”

Wandelende zwembad-Wikipedia

Minne Jellema werd door Slob als een wandelende zwembad-encyclopedie getypeerd. „Dertig jaar actief en wat is die man ontzettend veel met het zwembad bezig en wat heeft hij enorm veel kennis: van de techniek, het schoonmaken van het bad, trucjes en zwemlessen. En als je er niet hoeft te zijn, dan ben je er toch”, sprak Slob.

Jellema kreeg nog meer lof toegezwaaid, van de vroege zwemmers die dagelijks ruim voor 07.00 uur al in het water liggen en daarna koffie drinken met Jellema. Kees Raven en Jan-Willem Nieuwenhuis hadden cadeaus voor Dekker en Jellema. Bij het zien van het bordje ‘Minne’s koffiecorner’ werd het de sympathieke Jellema even te veel en raakte hij geëmotioneerd. Sprakeloos was hij, maar dankbaar voor alle toegezwaaide lof.

Vroege-zwemmer Raven, één van de vele inwoners van Hoogeveen die in Zuidwolde komt zwemmen, was ook blij met het bestuur van de stichting. „Een aantal jaren geleden was er vanuit de gemeente de discussie of ze wel door moesten gaan met de buitenbaden, het bestuur heeft lef getoond door dit allemaal op te pakken. De gemeente haakte fysiek af, maar geeft gelukkig nog wel financiële steun.’